Kultura / Mladinski dialog

Intervju: Neža Smolinsky

17. 10. 2018 avtor: Uredništvo

V mesecu septembru je slovensko filmsko občinstvo osvojila mladinska romantična komedija Gajin svet, ki opozarja na težave sodobnega sveta in mlade nagovarja k previdni uporabi spleta. V pasti spleta se v filmu naivno zaplete tudi 14-letna Tea, starejša sestra glavne protagonistke filma Gaje, ki jo je v filmu odlično upodobila Neža Smolinsky. O privlačni tematiki sodobnih komunikacijskih tehnologij in njihove vpetosti v življenje mladih, nam je svoj pogled nanje zaupala mlada nadobudna igralka.

Režiser filma Gajin svet Peter Bratuša je na eni od premier dejal, da je bilo na avdiciji za vse vloge več kot 1000 otrok. Kaj meniš, s čem si ga prepričala, da je za vlogo Gajine sestre izbral prav tebe?

Verjetno sem ga prepričala z unikatno recitacijo čudnega dramskega besedila Nekaj sporočil za vesolje. Gre za dramsko delo, ki so ga pred nekaj leti uprizorili v SNG Drama Ljubljana, v katerem sem imela manjšo vlogo. Mogoče je bilo to, da sem že imela nekaj igralskih izkušenj in da gojim ljubezen do igre, ki jo pogosto in z veseljem tudi pokažem, odločilno pri izbiri. Po drugi strani pa je iskal za vlogo Tee simpatično dekle, ki želi postati manekenka in sem se mu glede na moj videz zdela primerna za vlogo.

Film govori o pasteh, ki se skrivajo na področju komunikacijskih tehnologij. V filmu si odigrala vlogo, kako hitro se lahko mladi zapletejo v nevarnosti spleta. Si imela kdaj podobno izkušnjo tudi v osebnem življenju?

Nikoli nisem imela neprijetnih izkušenj na spletu. Ko sem bila mlajša, sem veliko raziskovala in naletela na celo vrsto resničnih primerov, ki so me prestrašili. To je razlog, da sem zelo previdna in se z neznanci preko spleta nikoli ne pogovarjam. Pa tudi v šoli smo imeli pogosto predavanja na to temo.

Uporabljaš Instagram, FB pa ne, kako to? Si aktivna tudi na SnapChatu ali kakšnem drugem družbenem omrežju?

Facebook mi ni nikoli dišal, Instagram se mi zdi bolj primeren za mojo starost. Zdi se mi, da Facebook bolj uporabljajo naši starši. Pred kratkim sem si vseeno ustvarila svoj Facebook profil, saj  sem začasna urednica strani Gajin svet za fane in moram priznati, da ga še ne obvladujem. SnapChat imam, a ga ne uporabljam.

Ali meniš, da predstavljajo družbena omrežja za mlade težavo zaradi prekomerne uporabe, ki lahko vodi v odvisnost ali gre zgolj za nove načine komuniciranja, ki so prišli skupaj z digitalizacijo naših življenj?

Družbena omrežja lahko vodijo tudi v odvisnost, ampak starši včasih pretiravajo, ko se mladi želimo le pogovoriti s svojimi vrstniki. Včasih potrebujemo prijatelje le za kakšen nasvet ali pogovor in ni nič narobe, če opravimo kakšen klic oziroma napišemo sporočilo. Osebno se raje pogovarjam v živo, če je prijateljica v stiski pa jo tudi pokličem ali pa se z njo pogovarjam preko Instagrama.

Si znaš predstavljati življenje brez mobilnega aparata? Kako bi zgledal običajni dan in kako bi mladi komunicirali?

Težje si ga predstavljam, saj smo se nanj vsi navadili in nam brez dvoma »olajšuje« komuniciranje. Uf, zjutraj bi nas zbujala navadna budilka in ne telefon, ljudje bi se pogosteje dobivali in pogovarjali, nič več Facebooka, Instagrama in drugih družbenih omrežij. Samo ljudje in besede.

Film Gajin svet je požel velik uspeh, sploh med mladimi. Kakšen vtis je pustilo igranje nate? Bi mu lahko posvetila svojo poklicno pot?

Igram že od predmetne stopnje v osnovni šoli in vem, da bi to lahko počela celo življenje. Vendar me zanima še toliko drugih stvari, da resnično nimam pojma, kaj bom postala, niti kaj si želim. Zato tudi obiskujem gimnaziji in imam še čas, da se odločim.