Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 01 Mar. 2019

Interaktivni turizem za vse

V Popotniškem združenju Slovenije se od samega začetka zavzemajo za spodbujanje mobilnosti in zato so veseli, če organizacija, ki upravlja s katerim izmed hostlov v Sloveniji, preseže dosedanje dimenzije razumevanja mobilnosti. Ena takšnih je zagotovo Zavod Ars Viva, ki upravlja z mladinskim hostlom, ki je prvi namestitveni objekt v Sloveniji v celoti dostopen invalidom na vozičkih. 

Projekt »Interaktivni turizem za vse« je odgovor na smernice v razvoju  dostopnega turizma v Evropi. Ker je dostopni turizem v Sloveniji še v povojih, je to odlična priložnost za razvoj novih nišnih turističnih produktov, ki bodo namenjeni ranljivi skupini gibalno oviranih oseb, starejšim, gluhim, slepim in slabovidnim osebam. Hkrati pa bodo zaradi uporabe novih tehnologij zanimivi tudi za ostale obiskovalce. Z rezultati projekta bo:

  • povečana dostopnost za osebe s posebnimi potrebami; z novimi tehnologijami bo s pomočjo virtualne resničnosti in sodobne avdio opreme ter opreme za prilagoditev slepim in slabovidnim tem osebam omogočen ogled naravnih in kulturnih znamenitosti, do katerih sicer ne bi mogli dostopati;
  • omogočena dostopnost do izginjajoče / zavarovane kulturne in naravne dediščine; s pomočjo novih tehnologij in virtualne resničnosti bo le ta zabeležena ali poustvarjena in bo hkrati omogočala celovitejši ogled dediščine, po drugi strani pa s tem pristopom ohranjajo dediščino za prihajajoče generacije. 

»Nove tehnologije za prikaz virtualne resničnosti omogočajo vsem ljudem, tudi predstavnikom različnih ranljivih skupin, da spoznajo in doživijo naravno in kulturno dediščino, ki bi jim bila brez te tehnologije popolnoma nedostopna,« je predstavitvi projekta izpostavila Urša Telič Miler, direktorica Zavoda Ars Viva. 

»Ponosni smo, da so se takšnega projekta, ki bo tudi tistim, ki zaradi invalidnosti do sedaj niso imeli priložnosti spoznavati lepote Slovenije, lotili prav v Youth Hostlu Ars Viva v Stari cerkvi pri Ložu, ki je prvi in edini Youth Hostel v Sloveniji in eden redkih, če ne edini v Evropi, ki je v popolnosti prilagojen za invalide na vozičkih«, so zapisali v Popotniškem združenju Slovenije  in še dodajajo, da je »Omogočanje mobilnosti vsem tudi poslanstvo Popotniškega združenja Slovenije, zato smo na dosežek toliko bolj ponostni.«

Vir in foto: Popotniško združenje Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

47306

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino