Aktivno državljanstvo / Podjetništvo

“Imaš cilj, sledi mu”

23. 11. 2018 avtor: Uredništvo

Gotovo se vsi iz otroških let spomnimo kakšnega ameriškega filma, kjer so mladi za zajtrk ali malico jedli peanut butter and jelly (arašidovo maslo in marmelado), medtem ko smo mi še vedno posegali po navadnem maslu? Zanimiv splet okoliščin je do izdelave naravnega arašidovega masla pripeljal tudi mladega Domžalčana Roka Stariča. Rok  je celotno podjetje zgradil sam, s svojo podjetniško idejo Rok’s nut butter pa je letos prepričal tudi Zavod Mladi podjetnik in tako prejel laskav naziv Mladi podjetnik leta.

Nam lahko na kratko opišeš, kako si prišel na idejo izdelovanja arašidovega masla?

Ideja se je porodila nekega poletnega popoldneva na terasi, ko sem jedel že kupljeno različico in sem si rekel, zakaj pa nebi v Sloveniji naredil svoje različice. Leto kasneje so se prvi podporniki naše Kickstarter kampanje že pridno mastili z našim produktom.

Arašidovo maslo je še posebej priljubljeno v Ameriki. Kako ga sprejemamo pri nas? Veš mogoče, kako je maslo priljubljeno med mladimi?

Odvisno kako tretiraš “mlado osebo”. Lahko rečem, da je postalo priljubljeno v vseh starostnih skupinah, tudi med mladimi. Ta hiter tempo življenja kliče po uravnovešeni prehrani, ki je pomembna za dobro delovanje telesa vsakega posameznika, in arašidovo maslo je zagotovo velik faktor v tej prehrani.

Tvojo idejo je na Kickstarterju, prepoznalo kar 232  podpornikov. Je bil Kickstarter v tvojem primeru odskočna deska za nadaljnji uspeh?

Bila je odlična odskočna deska za uspeh. V vseh sedanjih poplavah financiranj, ki obstajajo danes, pa lahko rečem, da se dandanes zagotovo najde vsaj kakšna času primerna rešitev za vse, ki si želijo uspeti s svojo idejo.

Si imel pri razvoju svoje podjetniške poti mentorja?

Na začetku svoje kariere mentorja nisem imel, sem si ga pa tekom poti poiskal in z njim skupaj kujeva nove strategije, saj je postal tudi solastnik mojega podjetja.

Zakaj (če) meniš, da je lahko mladim s pomočjo mentorjev lažje razvijati svoje ideje?

Definitivno podpiram mentorstvo! Včasih je dovolj, da katerakoli oseba z znanjem s področja, na katerega meji tvoja ideja, lahko veliko pripomore s svojimi mišljenji in usmeritvami.

Pomanjkanje sredstev za razvoj podjetniške ideje marsikaterega mladega odvrne od tega, da bi sploh poskusil. Kakšen bi bil tvoj nasvet mladih z vidika financ?

Imaš cilj, sledi mu. Verjemi, ne boš potreboval novih rolerjev ali surfa ali česarkoli drugega, kamor bi vlagal svoj denar, če se sprašuješ kako boš vse financiral. V kolikor boš fokusiran in boš delal korak za korakom, bodo tudi finance našle svojo pot in te pripeljale do cilja.

Kaj je po tvojem mnenju ključno, da lahko iz ideje ustvariš uspeh, kot je na primer tvoje podjetje Rok’s nut butter?

Strast, fokus in trma, da lahko prebrodiš težave, ovire in izzive, ki pridejo na poti do zadanega cilja.

Pod okriljem Zavoda Mladi podjetnik si letos prejel naziv Mladi podjetnik leta. Kaj naslov pomeni za tvojo nadaljnjo podjetniško pot?

Zame pomeni potrditev, da sem v štirih letih od samega začetka naredil par pravih odločitev, kako voditi svoje podjetje. Pomeni pa tudi, da se dobil dodatno mero zagona, za nove naskoke, ki se jih že lotevam.

Nam lahko morda za konec zaupaš kateri je tvoj najljubši recept, ki vsebuje Rokovo arašidovo maslo?

Kratek, a vreden okušanja:

3 sestavine (korenje, arašidovo maslo, limeta)

Korenje nastrgamo z lupilnikom, ga položimo v vok in počakamo, da se korenje zmehča (5-8 min).

V tem času zmešamo limeto arašidovo maslo in ščepec soli, tako da vse skupaj nastane tekoča zmes.

Ko se rezanci razpustijo, prelijemo omako čez korenje in premešamo. Voila, in gotovo je. Pa dober tek!