Aktivno državljanstvo / Vključenost

Greš volit?

13. 11. 2018 avtor: Uredništvo

Po štirih letih, bodo konec tedna potekale lokalne volitve 2018, na katerih bomo v 212 občinah izvolili člane občinskih svetov, župane in člane svetov ožjih delov občin. Za župansko funkcijo se letos poteguje kar 688 kandidatov. Ob tej priložnosti smo se na uredništvu mlad.si za mnenje o pomenu volitev za mlade, obrnili tudi na vse politične podmladke. Odgovore, ki smo jih prejeli, si lahko preberete v nadaljevanju prispevka. 

Pravica voliti je temeljni institut demokracije, zato je pomembno, da se v nedeljo, 18. novembra 2018, na lokalna volišča odpravite tudi mladi in izbire ne prepustite drugim, temveč sami odločate o kandidatih in programih kandidatov, ki sprejemajo temeljne odločitve v lokalni skupnosti. “Odhod mladih na volišče pomeni preprečitev, da bi politiki tudi tokrat ponavljali že izrabljeno mantro, da mladih politika ne zanima. Z višjo stopnjo udeležbe lahko mladi postanete tudi numerična politična sila, ki jo bodo politiki v svojem delovanju bolj naslavljali in se na njihove potrebe v prihodnje tudi bolj odzivali.” je povedal izr. prof. dr. Tomaž Deželan. 

O pomenu volitev za mlade je Mladim prijazna stranka (Krog mladih SMC, Mladi Forum Socialnih demokratov, LMŠ, SAB in DeSUS) pripravila tudi video, v katerem mlade poziva na volitve. 

 »Krog mladih SMC je skupaj s predsednikom SMC dr. Mirom Cerarjem, pozval vodstva lokalnih odborov SMC, naj na liste za lokalne volitve vključijo čim več mladih. Stranka modernega centra bo sicer z lastnimi kandidati za župane nastopila v 26 občinah, v 5 občinah bodo kandidati SMC nastopili s podporo volivcev, v 4 pa bo SMC podprla neodvisne kandidate. Z listami kandidatov za člane občinskih svetov bo stranka letos nastopila v 114 občinah. Najmlajši kandidat je letnik 1996.« je ob prihajajočih lokalnih volitvah povedal Krog mladih SMC in mlade pozval naj bodo aktivni. »Bodite glas mladih in 18. novembra pojdite na volitve!”.

Na področju aktivne participacije mladih imajo pomembno vlogo v družbi tudi mladinske organizacije in organizacije za mlade, ki mlade učijo o demokraciji in spodbujajo aktivno državljanstvo. “S sodelovanjem v njih imajo mladi dejansko izkušnjo, kako deluje demokratični proces, saj se morajo za dobro delovanje teh organizacije med seboj veliko usklajevati, pogajati in podobno. Mogoče ima v tem procesu kdo tudi kakšno slabo izkušnjo, a tudi to je del učenja. Zato je po mojem mnenju za vsakega mladega človeka koristno, da se vključi v katero izmed organizacij, saj lahko skozi njihove aktivnosti spoznajo, da so pomemben del družbe in da se morajo za dosego svojih ciljev povezovati tudi z drugimi ter da se družbo lahko spreminja na bolje, čeprav to ni vedno lahko.” je o vlogi mladinskih organizacij in demokratičnih procesih povedal direktor Urada RS, Rok Primožič. 

Kdo lahko voli?

Volilna pravica je najpomembnejši element volilnega sistema. Gre za eno temeljnih političnih pravic državljana, ki je dopolnil 18 let, ne glede na razredno, narodnostno, rasno, ekonomsko ali drugo pripadnost.

Pri lokalnih volitvah ima vsak volilno pravico samo v svoji občini, saj gre za vezanost volilne pravice na prebivalce lokalne skupnosti. Volilno pravico na lokalnih volitvah imajo tudi državljani drugih držav članic EU z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji oziroma potrdilom o prijavi prebivanja in prijavljenim začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ter tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

»V Sloveniji se premalo mladih udeležuje volitev in premalo jih je družbeno aktivnih. V Mladem forumu SD se trudimo opolnomočiti mlade, da bodo zapustili “hotel mama”, da bodo lažje prišli do lastnega stanovanja in prve zaposlitve. S predlogi kot so: e-volitve, znižanje starostne meje za volitve iz 18 na 16 let,  kvote za mlade na vseh volitvah pri vseh političnih strankah in z izobraževanjem mladih, da je pomembno da odidejo na volitve, da oddajo svoj glas, da bo njihov glas uslišan in ne samo slišan. Mladi ZDAJ!« je ob prihajajočih lokalnih volitvah povedal Andrej Omrzel, Mladi forum SD.

Predčasno glasovanje

Danes, 13. novembra 2018, se začenja predčasno glasovanje na lokalnih volitvah. Mladi, ki boste na dan glasovanja odsotni, lahko z osebnim dokumentom predčasno glasujte na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere ste vpisani v volilni imenik (na upravni enoti, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče) in sicer od danes do četrtka 15. novembra 2018. Informacije o možnosti predčasnega glasovanja občine objavljajo na svojih spletnih straneh.

Volišča za predčasna glasovanja si lahko ogledate tukaj.

Glasovanje z tujine ni možno

Zakonodaja določa, da za lokalne volitve ne veljajo določbe zakona o volitvah v državni zbor, ki se nanašajo na glasovanje po pošti v tujini, na glasovanje pri diplomatsko konzularnih predstavništvih Slovenije ter na glasovanje na volišču zunaj kraja stalnega prebivanja, tako imenovanih OMNIA voliščih, torej na lokalnih volitvah ni mogoče glasovati na ta dva načina.

Tvoj glas je pomemben

Pomembnosti udeležbe mladih na volitvah se zavedajo tudi v Mladinskem svetu Slovenije, ki tudi v času lokalnih volitev v sodelovanju z mladinskimi sveti lokalnih skupnosti širom Slovenijenadaljuje s kampanjo Partycipiraj, »s katero želimo mlade spodbuditi k udeležbi na volitvah na eni strani in ozavestiti vse kandidate o pomenu mladinskih politik in mladinskega dela na drugi strani.« je povedal Tin Kampl, bivši predsednik Mladinskega sveta Slovenije.

Še vedno imaš čas, da razmisliš v kakšnem lokalnem okolju bi si želel_a živeti in kdo so kandidati_ke, ki lahko s svojimi prepričanji, vrednotami in programi pomembno prispevajo k boljšemu življenju v tvoji lokalni skupnosti. Naj tvoj glas ne bo le pravica, temveč tudi dolžnost.