Aktivno državljanstvo / Vključenost

Festival “Here we are”

16. 11. 2018 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Med 7. in 9. novembrom 2018 je pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže potekal festival Here We Are, cikel dogodkov z LGBTQ+ vsebinami. Program dogodkov je bil organiziran kot odziv na pomanjkanje LGBTQ+ vsebin v Mariboru, z namenom predstavitve zgodovine, kulture in življenja LGBTQ+ skupnosti.

Cikel so otvorili v sredo, 7. novembra, s PEKARNA POTOPISI, v okviru katerih je bil predstavljen trenutni položaj pravic LGBTQ+ skupnosti po svetu, razpravljali pa so tudi o tem, kaj pomeni biti LGBTQ+ popotnica_k. V četrtek se je festival nadaljeval z LGBTQ+ izdajo Filmopeke s projekcijo filma Božja dežela (2017) in animacije Abeo (2018), ki govorita o zgodbah migrantk_ov iz LGBTQ+ skupnosti. V petek je sledila okrogla miza z gosti_jami iz LGBTQ skupnosti o LGBTQ+ gibanju in njegovi trenutni situaciji v Sloveniji in Mariboru. Cikel dogodkov se je zaključil s queer zabavo v klubu Wetrinsky z nastopi treh lokalnih umetnic_kov.

Cikel dogodkov je bil namenjen širši zainteresirani javnosti, predvsem pa mladim, ki so se opisanih dogodkov udeležile_i v velikem številu. Mladi so lahko na festivalu izvedeli več o aktivizmu, življenju, varnosti, pravicah, diskriminaciji in prepoznavnosti LGBTQ+ skupnosti.