Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Oct. 2020

Festival Borštnikovo srečanje: Mlado gledališče

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. Festival bo letos potekal med 12. do 25. oktobrom  v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru, posebno pozornost pa bodo tudi tokrat namenili strokovnemu izobraževanju Mlado gledališče, ki v središče ustvarjalnega dialoga postavlja mlade.

Po 53. letih svojega obstoja je festival postal najpomembnejši slovenski gledališki dogodek, promotor slovenske gledališke ustvarjalnosti ter ambasador slovenskega gledališča v mednarodnih povezavah in tujini.  Temeljno poslanstvo festivala je izbrati in predstaviti najkakovostnejše dosežke slovenske gledališke sezone, nagrajevati gledališke ustvarjalce in njihove ustvarjalne dosežke, promovirati gledališko ustvarjalnost pri mladih doma in v tujini ter spodbujati kakovost ter profesionalno raven slovenske gledališke ustvarjalnosti.

Festivalsko dogajanje ponuja pester program za vse mlade ustvarjalce, kulturnike, umetnike in ljubitelje gledališča. Letošnji program se usmerja v obravnavo tem na robu kadra in spodbuja k inkluzivnemu družbenemu ravnanju. Vsebuje pet kakovostnih predstav za mlade s pogovori po ogledu, dvodnevni seminar za učitelje, izkušenjsko delavnico zanje, ustvarjalno delavnico za mlade, čutni sprehod po mestu in javni premislek o umetnosti in družbeni odgovornosti.

V okviru festivala tudi letos poteka izobraževanje Mlado gledališče,  namenjeno učiteljem osnovnih in srednjih šol ter gledališkim ustvarjalcem, umetnikom in drugim strokovnim delavcem v kulturnih ustanov. Usposabljanje oblikuje platformo za križanje stališč, potreb in vprašanj na preseku kakovostne uprizoritvene kulture in umetnosti ter sodobne vzgoje in izobraževanja. V gledališče se vključuje mlade gledalce in njihove vzgojitelje ter jih postavlja v središče ustvarjalnega dialoga.

Festival tako kljub trenutni situaciji dokazuje, da je kultura izjemno pomemben element naše družbe, ki prispeva h kritičnemu razmišljanju in dojemanju sveta okoli nas.

Več informacij in celoten program najdeš v programski knjižici.

Vir: Festival Borštnikovo srečanje
Foto: Mankica Kranjec

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

68479

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino