Evropsko leto mladih

Evropsko leto mladih 2022 se začenja

12. 1. 2022 avtor: Mladinska mreža MaMa
Evropsko leto mladih 2022 se začenja

Evropska komisija je letošnje leto razglasila za Evropsko leto mladih. Mladi so pomemben del družbe in si zaslužijo pozornost vedno, ne glede na situacijo, v kateri se družba nahaja. A vendarle podpiramo, da je letošnje leto namenjeno generaciji, ki je naša sedanjost in tudi prihodnost. V oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija je ministrica za izobraževanje, znanost In sport, dr. Simona Kustec, izpostavila, da je pomembno, da so mladi slišani in da v letošnjem letu njim namenimo posebno pozornost. “V letu 2020 bomo posebno pozornost namenili medsektorskem povezovanju in s tem mlade umestili v javne politike, saj so mladi vpeti v vse politike na nacionalni ravni. Stanovanjska problematika je izziv za mlade, podpora mladim v procesu izobraževanja in tudi iskanja zaposlitev. Posebna pozornost je tudi na mladih z manj priložnostmi. Zaznavamo, da mlade zanima tudi okoljska problematika in skrb za okolje, zato bomo skupaj z Uradom RS za mladino pripravili v tem letu Resolucijo o nacionalnem programu za mladino, za naslednje 10 letno obdobje in vključili mlade.”

OGLEJTE SI (od 1:46:22 dalje): RTVSLO: Dobro jutro – Evropsko leto mladih

Na jutranjem pogovoru je bila tudi mag. Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa. Skupaj z mladinskimi centri se že pripravljajo na Evropsko leto mladih 2022. “Skupaj s 30 mladinskimi centri bomo po vsej Sloveniji organizirali različne dogodke z mladimi in za mlade, med drugim tudi dogodke za pripravo nacionalnega programa za mladino ter tako zagotovili, da se bo glas mladih slišal, saj opažamo, da si mladi želijo dialoga z odločevalci in da so upoštevani.”

Poleg mnogih aktivnosti, ki jih pripravljajo organizacije mladinskega sektorja za mlade, bo v Evropskem letu mladih 2022 tudi prenovljen portal mlad.si, na katerem bo tudi možnost podajanja predlogov mladih, da se bo slišal njihov glas. Na novo bodo v portal vključeni tudi mladi dopisniki iz vseh regij Slovenije, ki bodo tako postali sooblikovalci vsebin za mlade.  

Pomembno je, da mladi oblikujejo svojo prihodnost, skupaj s tistimi, ki oblikujejo politike – s tistimi, ki odločajo. Leto 2022 je priložnost, da se sliši glas mladih in na nas je, da jih vključimo in jim damo priložnost, da se izrazijo in dobijo priložnost za ustvarjanje prihodnosti Evropske unije in tudi nacionalnih politik in tem.