Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Sep. 2020

Evropski teden mobilnosti: Izberi čistejši način prevoza

V sredo, 16. septembra 2020, se bo pričel 19. Evropski teden mobilnosti (ETM), ki bo trajal vse do 22. septembra 2020. Teden je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti. V Sloveniji bodo občine, regije in država aktivno spodbujale prebivalce k okolju bolj prijaznim načinom premikanja s sloganom »Izberi čistejši način prevoza!«, saj so letos v ospredju potovanja z manj onesnaženja.

Začetki Evropskega tedna mobilnosti segajo v leto 1998, ko je bil v Franciji prvič organiziran Evropski dan brez avtomobila, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti, ki vsako leto ponudi mestom, združenjem in organizacijam prostor za promocijo pobud za trajnostno mobilnost in dvig ozaveščenosti prebivalcev.

Kaj je trajnostna mobilnost?

Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnostni način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti.

Kaj je cilj trajnostne mobilnosti?

Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. Z dosego le teh pa se prispeva k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti.

Tri stvari, ki jih lahko vsakdo naredi:

1. Prestopi med »brihtne potnike«

  • Ne sodeluj v prometnih konicah – najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v koloni.
  • Ne vozi se v tišini – v službo se pelji skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte opravke tako, da lahko greste skupaj in se čim manjkrat peljete.
  • Pelji se z domišljijo – z javnimi prevoznimi sredstvi, kolesom ali peš vsakič, ko je to mogoče.

2. Prihrani denar in dihaj čistejši zrak

  • Vozi se manj – premisli o nujnosti vsake vožnje. Pri porabi enega samega litra dizelskega goriva namreč nastane kar 2,65 kilograma CO2, pri porabi enega litra bencina pa 2,37 kilograma izpustov CO2.
  • Uporabljaj noge in javni prevoz – vsako osmo potovanje z avtomobilom je krajše od 500 metrov.

3. Potuj in se dobro počuti

  • Gibaj se – pusti avto doma in se na krajše poti odpravi s kolesom ali peš.
  • Veseli se – ne izgubljaj časa v prometu. Porabi ga rajši za družino prijatelje, konjičke, šport ali zabavo.
  • Uživaj – denar, ki bi ga porabil za gorivo, nameni zdravju in izboljšanju svojega počutja.
  • Druži se – namesto v nakupovalno središče se z družbo odpravite na izlet s kolesi ali vlakom.

Več na spetni strani Evropski teden mobilnosti.

Vir in foto: Evropski teden mobilnosti

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

51323

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 400 57 90, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino