Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Evropski teden mladih

10. 5. 2019 avtor: Uredništvo

Letošnji Evropski teden mladih, ki je od 29. aprila do 5. maja 2019 potekal po vsej Evropi, je zaznamovalo skoraj 1.000 dogodkov v vseh 34 državah, ki sodelujejo v programu Erasmus+. Udeležilo se jih je približno 115.000 mladih, kar je največ doslej.

Evropski teden mladih poteka vsaki dve leti, posvečen pa je dejavnostim, namenjenih mladim. Glede na prihajajoče evropske volitve od 23. do 26. maja so bile razprave v okviru letošnjega evropskega tedna mladih osredotočene na to, kako se lahko mladi udejstvujejo v lokalnih skupnostih in vplivajo na demokratično sprejemanje odločitev.

Osrednji evropski dogodek Evropskega tedna mladih je 29. in 30. aprila potekal v Bruslju. Evropska komisija je v sodelovanju z Evropskim parlamentom, nacionalnimi agencijami programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota ter številnimi drugimi partnerji organizirala dvodnevni dogodek, na katerem je bilo tudi 9 udeležencev iz Slovenije, ki so skupaj s kar 800 udeleženci iz vseh koncev Evrope razpravljali o demokratični udeležbi ter o tem, kakšna naj bo prihodnost programov EU na področju mladine, kako spodbujati participacijo mladih in kakšne so priložnosti ter ovire, s katerimi se mladi pri tem soočajo.

Poleg tega je Evropski teden mladih namenjen tudi predstavitvi učinkov programov Evropska solidarnostna enota in Erasmus+: Mladi v akciji na različne skupnosti in mlade same. Tako je bila letos pripravljena posebna razstava, na kateri so predstavljene dobre prakse projektov s področja aktivne udeležbe mladih na lokalni, nacionalni ali evropski ravni. Slovenijo je zastopala Slovenske filantropije s  projektom z naslovom »Spoznajmo se«, katerega namen je olajšati integracijo mladih beguncev iz Eritreje v slovensko družbo. Projekt izvaja ekipa mladih Eritrejcev in Slovencev.

V Sloveniji so mladi na razpravah na temo »Demokracija in jaz« izkazali interes za aktivno udejstvovanje zlasti pri boju proti podnebnim spremembamizboljšanju izobraževanja in usposabljanja pa tudi pri odpravljanju revščine ter ekonomskih in socialnih razlik. Željo mladih po aktivni udeležbi v družbenem dogajanju je potrdila tudi nedavna raziskava Eurobarometer.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je ob tej priložnosti podelil tudi nagrade Altiero Spinelli 2018 za ozaveščanje kot priznanje za krepitev kritične ozaveščenosti mladih o EU in njihove motiviranosti za sodelovanje v demokratičnih procesih.