Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Evropska mladinska kartica ni več najstnica

10. 6. 2019 avtor: Uredništvo

Pretekli petek je na Ljubljanskem gradu potekala slovesnostna konferenca ob 20-letnici prisotnosti Evropske mladinske kartice (v nadaljevanju kartica) v Sloveniji. Pri nas deluje pod okriljem Zavoda Mobin, ki skozi svoje aktivnosti in projekte mlade ozavešča o evropskih vprašanjih in aktivnem državljanstvu, jih informira, spodbuja mobilnost in participacijo mladih.

Mobin preko kartice omogoča mladim v Sloveniji in tujini, v starosti od 12 do dopolnjenih 30 let, koriščenje popustov in ugodnosti na področju mobilnosti, kulture, prenočevanja, športa, neformalnega izobraževanja in raznih storitev. Na podlagi bilateralnega sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetom Evrope, ima Evropska mladinska kartica poseben status instrumenta mladinske politike v javnem interesu tudi v evropskem prostoru

Mobin je polnopravni član Zveze evropskih mladinskih kartic (EYCA), ki je v Sloveniji prisotna od leta 1999. EYCA je neprofitna organizacija, ki predstavlja 36 organizacij iz Evrope, ki izdajajo Evropsko mladinsko kartico več kot šestim milijonom mladih Evropejcev. Mladi lahko pridobijo kartico ne glede na svoj status, torej dijaki, študentje, zaposleni in nezaposleni.

Evropska mladinska kartica je del ene največjih skupnosti na svetu, ki združuje že preko 6 miljonov članov in mladim v Evropi ponuja preko 60 tisoč ugodnosti, v Sloveniji pa so trenutno na voljo popusti kot so popusti na tujo strokovno literaturo, na knjige v Mladinski knjigi, popusti na vse nočitve v hostlih Hostelling International po celem svetu, zagotovljen je najcenejši najem avtomobila pri podjetju Avantcar in ekskluzivne ponudbe za uporabo električnih vozil s storitvijo Avant2go, popusti na različne aktivnosti v organizaciji Šport Ljubljana (savna, plavanje, fitnes), popusti na vse maturantske izlete in festivalske pakete pri Kompas Young, prav tako pa ponuja brezplačno nezgodno zavarovanje pri Zavarovalnici Vzajemna za eno leto (ob naročilu preko spletne strani ali upgrade-u) in več.

Pod okriljem Zavoda Mobin je tudi potekala konferenca, kjer je zbranim, po uvodnem govoru Janeza Plevnika, soustanovitelja kartice v Sloveniji, predsednica EYCA, Louise MacDonald, predstavila zgodovino in dosežke kartice, pred tem pa se je zahvalila slovenskim partnerjem, Zavodu Mobin, za odlično opravljeno delo v preteklih 20 letih in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport za podporo projektu.

Poudarila je sodelovanje, ki se je v več kot 30. letih obstoja kartice razvilo iz sodelovanja treh partnerskih držav, v sodelovanje danes 37 sodelujočih partnerskih držav in 39 organizacij, ki vse skupaj štejejo že preko 6 milijonov uporabnikov. Predstavila je letne dosežke kartice (več kot 1,2 milijona novo izdanih kartic, dodatne finančne vzpodbude za brezplačno aplikacijo za prilagojeno oblikovanje kartic in jezikovni pakete, nova spletna stran EYCA, dogovor z Evropsko komisijo za pridobitev kartice prostovoljcem, nagrade Erazsmus +, sodelovanje z Evropskim parlamentom za vzpodbudo mladim skozi kampanjo #Tokratgremvolit, podpora sestrskim organizacijam pri vzpostavitvi kontakta z nacionalnimi predstavništmi Evropskega parlamenta) in opisala nadaljne načrte. Tudi v prihodnje se bodo osredotočali na podporo nacionalnim organizacijam, želijo pa pokriti področja, kjer kartica še ni prisotna (Anglija, Estonija, Bosna in Hercegovina, Armenija, Gruzija ter nekatera področja Italije). Sledil je kratek kronološki pregled razvoja EYCA in njenih dosežkov. 

Po predstavitvi Manela Sancheza Garcie (direktor EYCA), sta sodelovanje in uspehe sodelovanja z EYCA predstavila Graem Robertson, predstavnik Evropske komisije ter Dominik Scherer, član Sveta Evrope za mladino. Njima je sledila  Manja Toplak s Predstavništva Evropskega parlamenta v Sloveniji. Predstavila je kampanjo #Tokratgremvolit, ki se je, kot pravi, izkazala za uspešno, saj so vključili preko 300 prostovoljcev in pridobili 12.500 vpisov na stran.  Prvi del konference je zaključil Jacques SpelkensCSR Europe, s predstavitvijo svoje organizacije, vodilne evropske poslovne mreže za korporativno in odgovorno trajnostnost.

V drugem delu je svoje misli delil dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, zananost in šport. Povedal je, da je v luči vzpodbujanja mladinskih politik v Sloveniji, pridružitev Slovenije EYCA pomemben korak naprej k dodatnim prizadevanjem in doseganju ciljev slovenske mladinske politike. Poudaril je pomen mobilnosti med mladimi, saj skozi mobilnost negujejo čut za solidarnost in spoznajo razolikost, ki jo ponuja Evropska unija in Evropa širše. V tem smislu je vse, kar vzpodbuja mobilnost dobro in dobrodošlo, zato se je zahvalil vsem, ki doprinašajo h krepljenju mobilnosti, tudi skozi delovanje Evropske mladinske kartice, saj “prihodnost Evrope živi prav preko mobilnosti. Kajti skozi daljno in bližnjo preteklost smo lahko videli in doživeli delitve, vendar pa smo vseskozi delovali skupaj. Naša različnost nam vedno lahko daje le pozitiven rezultat in predstavlja prednost pred ostalimi. Ravno zato je vsaka vzpodbuda, ki omogoča tak rezultat dobrodošla in jo je potrebno negovati.” je zaključil Pikalo.  

Evropska komisarka za transport, Violeta Bulc, je preko videoklica mlade povabila, naj »nikdar ne pozabijo, da gre pri ideji Evroske unije primarno »za projekt trajnega miru ter za najnaprednejši globalni projekt v vsej zgodovini, saj je demokratičen in vključujoč, temelji na liberalnih vrednotah in je popolnoma predan solidarnosti. Zato bodite ponosni in se še naprej vključujte.«

Alexandra Sipos, mlada imetnica kartice je delila svojo izkušnjo. Povedala je, na kakšen način je stopila v stik s kartico in kaj ji je od takrat naprej omogočila. Sklenila je, da je skozi lažjo mobilnost, ki jo kartica omogoča, predvsem  s pomočjo informacij, ki jih je pridobila z njeno uporabo in izmenjavami preko nje, pridobila predvsem priložnost uporabe znanja tujih jezikov, omogočila pa ji je, preko izmenjav na mladinskih forumih, tudi vpogled v svet diplomacije in kaljenje na tem parketu.

Predstavitve je zaokrožil Jan Peloza, tenutni direktor Zavoda Mobin. Poudaril je, da je prihodnost kartice prav v vključevanju tistih, ki ali nimajo znanja ali so na drugačen način prikrajšani. Takim mladim je potrebno omogočiti dostop in izkušnjo mobilnosti, tudi preko projektov kot je Evropska solidarnostna enota. “Evropska mladinska kartica je predvsem instrument za vključevanje mladih z manj priložnostmi.” poudarja Peloza. Kako ocenjuje dosežke preteklih 20 let in kje vidi kartico čez nekaj let, si lahko ogledaš v spodnjem videu: