Mladinsko delo

Evropa potrebuje aktivne mlade

14. 9. 2018 avtor: Uredništvo

Včeraj je na Gospodarskem razstavišču potekala mladinska konferenca Mladimo prihodnost. V dopoldanskem delu je deset mladinskih organizacij (Sindikat Mladi plusZavod YpsilonIRDOSocialna akademijaZavod NefiksZavod mladinska mreža MaMaMladinski cehTabornikiSkavti in Združenje EPEKA) predstavilo rezultate mladinskih projektov in 10 inovacij na področju mladinskega dela.

V popoldanskem delu konference so udeležence najprej nagovorili štirje posamezniki in posameznice, ki so predstavili lastne izkušnje pri delu z mladimi. Predstavnica Zavoda Ypsilon Jerneja Šegatin, ki je prisotnim zaupala, kako se je odločila za delo v mladinski organizaciji, župan Ajdovščine, Tadej Beočanin, ki je izpostavil odgovornost županov pri vlaganju v ljudi, predvsem v mlade in v mladinsko politiko in Tita Destovnik iz socialnega podjetja Gostilna dela, ki se poudarila pomembnost pomoči mladim, ki so odrinjeni na rob družbe. »Mislim, da je trenutno edina rešitev, da se da več možnosti mladim in razvije več programov za mlade – zato, da bodo na dolgi rok bolj vključeni in manj izključeni iz socialnega in družbenega okolja.« je dodala direktorica socialnega podjetja Gostilna dela.

Prisotne je nagovoril tudi mednarodni gost Regis Pradal, avtor mednarodne kampanje za ustvarjanje bolj transparentnega trga dela za mlade Transparency at Work, ki je izpostavil, da je za mlade ključno nenehno pridobivanje izkušenj in kompetenc, saj bodo le tako postali lažje in hitreje zaposljivi. Poudaril je tudi pomen mladinskega dela: »Ključno pri mladih je, da so veliko bolj osredotočeni na prihodnost in se tako bolj zavedajo preoblikovanja družbe. Ravno zato so bolj kreativni pri oblikovanju novih izdelkov, storitev ali ustvarjanju socialnih podjetij, posledica česar je ustvarjanje inovacij in pozitivnih učinkov. Mladinsko delo je opolnomočenje. Želimo opolnomočiti posameznike in skupnost kot tako, npr. nevladne organizacije, socialna podjetja, ki se med seboj povezujejo pri oblikovanju nečesa novega. Menim, da mora mladinski delavec delati na tem, kako vzbuditi občutek samozavesti pri mladih, saj le ti lahko počnejo marsikaj tudi, če nimajo izkušenj ampak samo idejo, prav tako pa mora spodbujati tudi njihovo kreativnost.«

Popoldanski sklop konference pa je bil posvečen »Dialogu z državljani«, v katerem so mladi z evropskim komisarjem za področje izobraževanja, kulture, mladine in športa, Tiborjem Navracsicsem razpravljali o položaju in prihodnosti mladih v Evropski uniji. Z neposrednimi vprašanji ter preko interaktivne mobilne aplikacije so se v razpravo intenzivno vključili tudi mladi in glasovali ter predlagali rešitve, ki jih je nato komentiral evropski komisar.

Ob številnih vprašanjih o glasu mladih v političnem odločanju in vzponu nacionalizma je komisar mlade pozval, da se udeležijo evropskih volitev prihodnje leto. “Evropa potrebuje glas mladih. Bodite aktivni.” Mladi so imeli pred koncem možnost opisati svojo idealno prihodnost Evrope, kjer so prevladale besede kot so enotnost, skupnost, solidarnost, strpnost in stabilnost.

Tudi Rok Primožič, direktor Urada RS za mladino, je ob koncu konference poudaril pomen mladih in njihove participacije: »Današnja konferenca je pokazala na to, da so mladi pomembni tudi na ravni Evropske unije, saj so ravno mladi tisti, ki so najbolj zavezani k skupnim idealom in zelo si želim, da bomo mlade uspeli skupaj spodbuditi k temu, da bodo bolj aktivni in da bodo sodelovali v različnih političnih procesih.«

Konferenca je pokazala, da je vloga mladih v družbi izrednega pomena za njen razvoj. To potrjuje tudi udeležba evropskega komisarja, ki je obiskal Slovenijo in s tem dal tudi jasen signal, da morajo tisti, ki odločajo o prihodnosti mladih, le-te poslušati, jih slišati ter vključiti v procese oblikovanja in izvajanja mladinskih politik na vseh ravneh, lokalni, nacionalni in evropski ravni.

Foto: Tilyen Mucik