Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Oct. 2019

EU poslanca navdušena nad predlogi mladih

Minuli petek je v organizaciji Mreže MaMa, v Centru mladih Koper potekal regijski dogodek Vsi smo EU - Dialog mladih z odločevalci. Dogodki Vsi smo EU mladim omogočajo neposredno komuniciranje z EU poslanci in sestavo predlogov za izboljšanje povezovanja Evropske unije in mladih.

Dogodku sta se kot odločevalca pridružila poslanca v Evropskem parlamentu ga. Tanja Fajon in dr. Klemen Grošelj. Sproščeno in odprto sta nastopila pred nadobudne mlade udeležence. Zaradi velikega zanimanja mladih se je dogodek razvil v konstruktivno debato med poslancema in mladimi.

V prvem delu dogodka vprašanj in odpiranja aktualnih razmer ni zmanjkalo. Mladi so postavljali konkretna vprašanja kot so: »O čem se največ pogovarjajo v parlamentu?«, »Kaj se bo zgodilo, če Anglija privoli v Brexit brez dogovora?«, »Kakšne pogoje mora Hrvaška izpolniti za vstop v schengensko območje?«, »Kakšni so načrti ukrepov za izboljšane podnebne krize?« ter mnoga druga. Poslanca sta razumljivo in nazorno skušala odgovoriti na vsa vprašanja vedoželjne mladine in jim približati dogajanje in način reševanja evropske problematike v Evropskem parlamentu. V Centru mladih Koper, ob razpravi in odpiranju perečih tem,  ni manjkalo niti smeha in pozitivne energije, saj se je dialog mladih z odločevalci ne nazadnje  sprevrgel v prijetno poučno druženje.

V drugem delu so se udeleženci razdelili v tri skupine, kjer so pod vodstvom sodelavcev Mreže MaMa vodeno debatirali o aktualnih temah in sicer prihodnosti EU programov  (Erasmus+) ter aktivne participacije mladih, zaposlovanja mladih in o digitalizaciji. Oblikovane predloge glede na temo so kasneje delili in predstavili preostalim poslušalcem in seveda EU poslancema, ki sta dobila neposreden vpogled v razmišljanje mladih o prihodnosti. Predlogi mladih bodo predstavljeni s strani Mreže MaMa tudi ostalim poslancem, ki so bili izvoljeni na majskih volitvah 2019 v Evropski parlament.

Ga. Fajon in dr. Grošelj sta bila nad odzivi, zanimanjem  in razgledanostjo mladih nadvse zadovoljna in mlade ob koncu dogodka  tudi pohvalila.

 »Ni me strah za našo prihodnost, če leži v rokah takšne generacije naslednikov odločevalcev«, je  ob koncu pripomnil dr. Klemen Grošelj.

Vir in foto: Mladinska mreža MaMa

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

85662

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino