Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Erasmus+ za uspešno življenje mladih

22. 5. 2019 avtor: Uredništvo

Po zaslugi programa Erasmus+ so študenti in študentke uspešnejši v zasebnem in poklicnem življenju, univerze pa inovativnejše, ugotavljata novi neodvisni študiji, ki ju je pred kratkim objavila Evropska komisija.

Študija o učinku programa Erasmus+ na visokošolsko izobraževanje in Študija o strateških partnerstvih in koalicijah znanja Erasmus+ na področju visokošolskega izobraževanja sta pokazali, da je v okviru programa Erasmus+ med letoma 2014 in 2018 v tujino na študij, usposabljanje ali poučevanje odšlo več kot 2 milijona študentk in študentov ter zaposlenih v visokošolskem izobraževanju. V istem obdobju je finančna sredstva EU prejelo skoraj 1.000 strateških partnerstev Erasmus+ med visokošolskimi zavodi in 93 koalicij znanja med univerzami in podjetji.

Program Erasmus+ pomaga mladim do želene poklicne poti in hitrejše zaposlitve. Več kot 70 % nekdanjih študentk in študentov Erasmus+ navaja, da po vrnitvi iz tujine bolje vedo, kakšne poklicne poti si želijo. 80 % se jih zaposli v treh mesecih po zaključku študija, 73 % pa jim izkušnja v tujini pomaga do prve zaposlitve. Poleg tega pa naj bi bili nekdanji udeleženci programa Erasmus+ bolj zadovoljni s svojo zaposlitvijo od tistih, ki niso bili v tujini. Večkrat tudi uberejo mednarodne poklicne poti in delajo v tujini. Program študentske izmenjave pa krepi tudi podjetnost, kot je pokazala študija.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je dejal: „Impresivno je videti, kako Erasmus+ mladim omogoča, da uspejo na sodobnem trgu dela in v bolj raznoliki družbi. Veseli me, da se diplomanti in diplomantke, ki so sodelovali v programu, počutijo bolj pripravljene za nove izzive, da imajo boljše poklicne možnosti in se bolj zavedajo koristi, ki jih EU prinaša v njihovo vsakdanje življenje. Univerze, ki sodelujejo v programu Erasmus+, pa so bolj mednarodne in se bolje odzivajo na potrebe trga dela.“

Program krepi občutek pripadnosti v Evropi, saj več kot 90 % študentk in študentov Erasmus+ izboljša sposobnost dela in sodelovanja z ljudmi različnih kultur ter ima občutek evropske identitete. Študenti in študentke Erasmus+ iz vzhodne Evrope se od vseh najbolj identificirajo z EU, sta še izrazili študiji.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji