Digitalizacija

Digitalni april v MC ZoS

17. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Tako kot vsi mladinski centri po Sloveniji, so v času izolacije tudi v Zagorju ob Savi s polno paro začeli izvajati digitalno mladinsko delo. Pravijo, da je vsak začetek težak. Res je bil, ampak začetek so skupaj s sodelavci, prostovoljci in mladimi hitro prebrodili in našli kar lepo število aktivnosti, ki jih lahko izvajajo preko različnih komunikacijskih in socialnih medijev. Tako so sestavili redni tedenski urnik spletnih dogodkov, zraven pa skoraj vsak teden vključijo še kakšen bonbonček. In kaj ponujajo?

Kahoot! kviz

Teden ponavadi začnejo v torek s Kahoot! kvizom. Kahoot! je zabavna aplikacija oz. spletna stran, namenjena enostavnim kvizom o različnih temah. Začeli so z različnimi državami… Zakaj? Ker nam trenutna situacija v svetu preprečuje dejanska potovanja izven domovine, mi pa radi potujemo. Tako lahko z zabavnim kvizom iz domačega kavča spoznamo državo, v katero smo si tako zelo želeli ali pa vsaj obudimo spomin na potovanje, ki je že za nami. 

Spremljajte njihovo Facebook stranInstagram ali Snapchat, kjer boste našli kodo do kviza. Kodo objavijo vsak torek in četrtek ob 18:00, kviz pa lahko rešite do devete ure zvečer. To ne pomeni, da kviz rešujete 3 ure! Samo reševanje vam bo vzelo manj kot deset minut. Kodo vpišete v aplikacijo na vašem telefonu ali pa na spletni strani https://kahoot.it/ 

Družabne igre

Pogrešate večere s prijatelji ob prigrizkih in družabnih igrah? No, prigrizkov vam ne morejo zagotoviti, lahko pa skupaj odigrate kakšno od klasičnih namiznih iger na neklasičen način… Preko spleta seveda! Vse kar potrebujete, da se jim pridružite, je računalnik z internetno povezavo, slušalke in mikrofon. Dobijo se vsako sredo med šesto in deveto zvečer na Discord serverju MC ZOS (Link: https://discord.gg/gDmKGqb) Katero igro bodo igrali pa se odločajo sproti. Spremljaj njihove profile na socialnih medijih, da ne zamudiš dobrega špila. 

Virtualni dnevni center

Si navajen, da se ob petkih zvečer družiš v Mladinskem centru ZoS, pa se zaradi virusa ne moreš več? Potem je njihov virtualni dnevni center pravi naslov. Res, da ne boste pekli palačink in pili čaja in kave, bodo pa kaj pametnega rekli in se skupaj odločili kaj bi počeli, da si zapolnite petkov večer. Pridružite se lahko s pametnim telefonom ali računalnikom, vsak petek od 18:00 pa vse do 21:00, na Zoom video klicu. Video ni obvezen. Link do virtualnega dnevnega centra pa najdeš na Facebooku na dan dogodka. 

Bonbončki

Vsak teden pa v njihov redni urnik vrinejo kakšen “bonbonček”. Ti so različnih okusov. Eni so za kreativce, ki radi sami ustvarjate doma, eni so za tiste, ki imate radi pogovore o različnih temah, eni pa so zgolj za zabavo. Bonbončke najdete v različnih oblikah. Največkrat so to videi in prenosi v živo na Facebook-u in Instagram-u. Ta teden je bonbonček Delavnica risanja oči, na katero ste vljudno vabljeni. Vstopiš lahko tukaj.

Pogovori 1na1

Poleg vseh dogodkov, ki so na voljo, jim lahko tudi pišeš za pogovor ena na ena. Pogovarjajo se o vsem (o vsakdanu, težavah, izzivih, kako razmejevati prosti čas in čas za delo, o starših, odnosih, spolnosti, čustvih, osamljenosti, hobijih, tabujih, glasbi, praznovanju, tudi šoli). Mladinski delavci poznajo nekatere tehnike, ki lahko olajšajo morebitno stisko, v kolikor je pa zadeva zelo obsežna, pa vključijo druge kompetentne osebe. Mladinski delavci so vam na voljo na različnih medijih. Facebook messenger, e-mail, Discord ali Zoom, ipd. Za prvi kontakt pa piši na info@mczos.si ali na Facebook messenger MC ZOS.

Kako so izgledale njihove aktivnosti do sedaj, si lahko pogledaš na spodnjih povezavah:

Vir in foto: Mladinski center Zagorje ob Savi