Zabava in prosti čas

Dan reformacije 2021 – ne pozabimo na bralno kulturo!

29. 10. 2021 avtor: Uredništvo

31. oktobra od leta 1992 v Sloveniji praznujemo dan reformacije, ki je dela prosti dan. Praznujemo ga v spomin in opomin o pomenu slovenskega jezika, za katerega v preteklosti ni bilo vedno samoumevno, da ga javno govorimo, beremo in pišemo. Prvo zapisano slovensko besedo smo dobili leta 1550, ko je Primož Trubar, slovenski protestantski duhovnik, napisal Katekizem in Abecednik

Častni škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je že lani poudaril, da tiskana beseda “ključ do razumevanja širine človekovega duha, ki nam je Slovencem lahko za zgled v marsičem tudi danes.” 

V dobi odraščanja je branje kvalitetne mladinske literature pomembno za mlade. Z branjem se mladim omogoča uspešnejša socializacija, branje pomaga pri osebnostnem razvoju. S pomočjo branja se razvija zmožnost simboličnega izražanja, uporaba zahtevnejše jezikovne strukture, branje krepi sposobnost domišljijske dejavnosti.

Danes so literarni svetovi, v katere se podajajo mladi, če jim seveda ostane kaj časa in energije ob študiju, delu in ohranjanju socialnega življenja, povsem drugačni. 

Leta 2015 je bila opravljena raziskava Bralna kultura in nakupovanje knjig v Sloveniji, iz katere je razvidno, da se je sicer 68 odstotkov anketirancev označilo za bralce knjig, vendar je bilo takih, ki so v zadnjih 12 mesecih prebrali vsaj eno knjigo, le 58 odstotkov. 

Zanimivi so bili tudi podatki, da neverni berejo več od vernih, da sta višja izobrazba in urbano življenjsko okolje kazalnika večje bralne kulture, da ženske berejo več kot moški, da so nadpovprečni bralci samski, ter da tisti z višjim dohodkom berejo več.

Dan reformacije je tako dan, ki osvetljuje pomembnost ohranjanja bralne kulture, zato vsako leto v spomin pomena pisane slovenske besede poteka Državna proslava ob dnevu reformacije. Iz želje po policentričnosti izvedbe državnih proslav bo jutrišnja osrednja državna slovesnost ob dnevu reformacije potekala v Kulturnem domu Krško. Slavnostni govornik bo Vasko Simoniti, udeležila se je bosta tudi predsednik RS Borut Pahor in premier Janez Janša. Prireditev si bo mogoče ob 20. uri ogledati v neposrednem prenosu na vladni spletni strani ter prek vladnih računov na Twitterju in Facebooku.

Posnetek prireditve, ki jo bo posnela Televizija Slovenija, si bo mogoče ogledati tudi v nedeljo, 31. oktobra, ob 20. uri na TV SLO 1.