Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Aug. 2021

ČE SE NA FESTIVALU SPOTAKNEŠ, TEŽKO PLEŠEŠ.

Pri DrogArtu so pripravili napotke za zmanjševanje škode zaradi alkohola in ostalih drog na festivalih.

DOBRO POČUTJE

Opozarjajo, da je na festivalih pomembno poiskati primeren senčen prostor, poskrbeti za dnevni počitek ter zadosten nočni spanec.
Pomembni so kakovostni obroki in hidracija (voda, izotonični napitki, limonada), saj je nujno nadomestiti na vročini in s plesom izgubljeno tekočino, zato ne posegajte po alkoholu, ki ima učinek dehidracije.

POZOR: Določena “brezalkoholna” piva lahko vsebujejo tudi alkohol!
Pivskim igram (beer pong, Drinkopoly) se raje odrecite. Pazite na osebne stvari in ne pozabite na čepke za ušesa, ki vam bodo pomagali zaspati in zaščititi sluh na plesišču.
Pomembno je, da imate s sabo sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, repelent in primerna oblačila, predvsem v primeru spremenljivih temperatur.
Spoštujte osebni prostor ostalih obiskovalcev festivala in pravila lepega obnašanja, hkrati pa upoštevajte aktualne napotke NIJZ in organizatorja festivala glede preprečevanja okužb s Covid-19.
V primeru slabega počutja ali prehlada ne načrtujte obiska festivala oziroma poskrbite za pravočasno testiranje. Če prihajate na festival v večji skupini in nekdo iz družbe zboli, se vsi obnašajte odgovorno in se testirajte.

Odgovornost za zdravje in dobro počutje počiva na ramenih vsakega posameznega obiskovalca festivalov, ki bodo postali še prijetnejši, če boste drug do drugega solidarni.

UPORABA DROG

Vsaka uporaba alkohola in ostalih drog prinaša določena tveganja. Če se kljub temu odločite za njihovo uporabo, upoštevajte osnovna pravila zmanjševanja škode. Pomembno je, da ste pred uporabo različnih substanc v dobri psihofizični kondiciji in znotraj okolja in družbe, kjer se počutite varno. Odločitev o uporabi drog naj bo vedno samo vaša.

Vedno se informirajte o substanci, ki jo nameravate uporabiti in jo pred tem testirajte na eni izmed DrogArtovih sprejemnih testirnih točk (Ljubljana, Maribor). Test je anonimen in brezplačen. Rezultate prejmete v enem tednu, zato poskrbite, da se boste testirali pravočasno in bodo rezultati na voljo, ko se odravite na festival.

Tudi na izbranih festivalih bo omogočeno testiranje substanc. Informacija o tem bo objavljena v različnih informacijskih kanalih festivala. Obstajajo tudi t. i. hitri testi, ki omogočajo, da z barvnimi reagenti testirate substanco, a je omenjeni način v primerjavi z laboratorijsko analizo manj natančen.

Stimulantne droge, kot so ekstazi, kokain in speed, povišajo telesno temperaturo. Ker je poleti vroče, je pomembno, da ste na festivalih, ki se odvijajo tudi čez dan, še posebej prevideni. Da preprečite vročinski udar, ki je smrtno nevarno stanje, delajte redne premore med plesom, pijte dovolj tekočine in poskrbite za ohlajanje v vodi in senci.  Izogibajte se alkoholu, saj alkohol še dodatno dehidrira, kar otežuje ohlajanje telesa.

Na prizorišču festivala poiščite DrogArtovo infotočko ali DrogArtove terenske delavce, ki vam bodo v primeru vprašanj priskočili na pomoč.

SPOLNO PRENOSLJIVE OKUŽBE

Seks je super stvar, a pomembno je, da pri tem uporabljajte kondom, s čimer se izognete spolno prenosljivim boleznim. Kondome lahko vedno dobite na DrogArtovi točki. V primeru nezaščitenega spolnega odnosa pojdite na testiranje za spolno prenosljive bolezni, ki ga laho opravite na infekcijski kliniki v Ljubljani, za moške pa je testiranje na voljo tudi na Legebitri.

Pri seksu velja pravilo aktivne privolitve “Samo JA pomeni JA”. Če nekdo jasno ne odkloni seksa, še ne pomeni, da je za. Zato se pred seksom jasno prepričajta, da si seksa res želita in postavita meje. 

UGRIZNI V NOČ NA PRAVEM MESTU

Glasna glasba lahko trajno poškoduje sluh in sproži zvonjenje v ušesih, ki je izredno moteče in lahko postane trajno, zato uporabljajte čepke za ušesa; glasba se bo slišala enako dobro, sluh pa bo ostal nepoškodovan. Tudi čepke za ušesa lahko dobite na DrogArtovi točki.

Poskrbite za varen prevoz domov. Ne vozite nikogar in ničesar pod vplivom substanc. Poskrbite za to, da bo tisti iz družbe, ki vozi domov, dovolj spočit, večdnevni festivali so namreč utrujajoča stvar in utrujenost na cesti je enako nevarna kot vožnja pod vplivom drog in alkohola. Za krajše razdalje v Ljubljani in Mariboru lahko na DrogArtovi točki poiščete kupon za After taxi.

PRVA POMOČ

Če se počutite slabo ali je slabo prijatelju, poiščite pomoč na DrogArtovi infotočki ali pri medicinski ekipi. Ne bojte se natančno povedati, katere droge ste vzeli, saj vam bodo le tako lahko ustrezno pomagali. Marsikatere zaplete se da preprečiti, če se ukrepa dovolj hitro, v nasprotnem primeru pa so ti lahko usodni.

Vir: DrogArt

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

99380

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino