Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Apr. 2020

"Če bi imel čas, bi...."

V okviru Erasmus+ projekta Kaffi (To Know and Face Functional Illiteracy) se partnerji iz Španije, Italije, Bolgarije, Grčije, Turčije in Slovenije zavedajo, kako zelo pomembno je izobraževanje na vseh življenjskih področjih, posebno v tem času, ko najdemo na spletu nešteto novic, za katere ne moremo trditi, da so resnične. Osredotočili so se na vprašanje o vrednotah današnjega časa in kako na najboljši način izkoristiti dejstvo, da moramo biti zaprti doma. Ugotavljajo, da je izobraževanje vedno dobra rešitev. Spodnje razmišljanje je zapisala Ester Snedec iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Ne spremljaj samo novic, te minejo; uči se, znanje ostane!

Kaj bo porekla zgodovina na leto 2020? Mogoče bodo zgodovinarji dejali, da je bil to čas, ko se je svet ustavil. Zemlja se ni nehala vrteti, le ljudje so se nehali premikati. Kaj se bodo o letu 2020 učili učenci v šolah? Morda to, da je bil to čas koronavirusa in so začeli ljudje deliti čas po in pred korono. Virus, en sam samcat virus,  neviden očesu, ki je ustavil vse – industrijo, promet, onesnaževanje in ljudi. Popolnoma vse se je ustavilo!

Mogoče bodo zgodovinarji dejali tudi kaj drugega. Morda to, da so ljudje pametno izkoristili čas, ki so ga morali preživeti doma, socialno distancirani eden od drugega (pojem, s katerim se sama ravno ne strinjam, kajti kljub temu, da smo od drugih fizično ločeni, še ne pomeni, da smo socialno) in so ga preživeli tako, da so se naučili česa novega, da so izpopolnili svoja znanja. Morda bodo zgodovinarji nekoč pisali o generaciji, ki je živela v času korone, kot o generaciji, ki je brala knjige, ki je spremljala izobraževalne programe po televiziji, ki je razvijala svoja znanja, kompetence in spretnosti, ki jih morda drugače ne bi. Mogoče bodo zapisali, da se je generacija, ki je živela leta 2020 naučila bolj povezovati med sabo ravno v času, ko je morala biti narazen.

Kaj bodo porekli zgodovinarji o tem času, lahko le ugibamo. Vem pa eno stvar. Ta čas, ki ga imamo na voljo zdaj, ta čas, ko nam ni potrebno neprestano tekanje iz enega konca na drugi konec mesta, ko ne izgubljamo časa na poti domov, v službo in po opravkih, ko ne stojimo v vrstah na blagajni pa še kje drugje, ta čas lahko dobro in pametno izkoristimo.

Znanje je za vedno!

Pred kratkim mi je zelo pameten in moder moški dejal, da bodo konec koncev novice, ki jih poslušamo, beremo ali gledamo danes, postale stare, če ne danes, jutri, pa čez teden, mesec, leto. Tudi te novice, ki na nek način oblikujejo realnost sveta, v katerem trenutno živimo in bodo našle svoje mesto v zgodovinskih knjigah, bodo nekoč postale nepomembne, zastarele, novice, o katerih se nihče več ne bo pogovarjal. Vse ostale, nepomembne novičke, ki se nam danes zdijo še kako pomembne, bodo pozabljene. Čas poskrbi za to. Ampak izobraževalne oddaje, knjige, raziskave in ostala znanstvena dela bodo tudi tedaj, ko bo to vse za nami in pometeno pod predpražnik časa, te bodo še vedno ostale izobraževalne in pomembne – tudi čez dvajset let ali več. Seveda, znanost bo napredovala, nove raziskave se bodo pojavile, nova odkritja – to pomeni le to, da bo znanje, ki ga imamo danes, v prihodnosti nadgrajeno. Ampak še vedno bo znanje!

Aktivirajmo možgane

V času koronavirusa, ko smo "ujetniki" svojih domov, in ko ne vemo, kaj bi počeli sami s sabo in časom, ki ga imamo na voljo, saj nenadoma nismo zaposleni z vsakodnevnimi opravili in službo, bi ta čas resnično uporabili za kaj dobrega, za kaj pomembnejšega, kot je ležanje na kavču in branje novic o virusu. Namesto, da se dolgočasimo in sanjamo o krajih, kamor bi odpotovali, o ljudeh, ki jih želimo videti (ti so navsezadnje samo en klic ali klik stran), uporabimo ta čas, ki nam je bil dan, ter se naučimo novega jezika, kuhanja eksotičnih jedi, ali pa preprosto glejmo televizijske izobraževalne programe. Veliko jih je na voljo – od popotniških, tematskih zgodovinskih, geografskih. Novice, povezane s korono, bodo nekega dne stare in nato samo še bled spomin, a znanje, ki ga imamo vsi pridobiti zdaj, to bo v nas ostalo za vedno.

Resnična novica? Lažna?

Poleg tega kroži po spletu (in še kje drugje) veliko lažnih novic. Sploh te dni! Ali veste, kateremu viru novic zaupati? Katera novica je resnična in katera ni? Toliko informacij na spletu! Virusa ni, nekaj drugega počnejo in nas hočejo samo obdržati v nevednosti. Toliko nasvetov, kako se zavarovati, da se ne okužimo: kaj moramo jesti, piti, itd. Kolikor novic, toliko različnih mnenj. Konec koncev pa, ali je sploh pomembno, kaj je res in kaj ne. Kar je pomembno in kar je dejstvo, ki se ga moramo vsi držati, pa najsi nam je to všeč ali ne, je to, da moramo ostati doma. Torej, namesto, da se pritožujemo in beremo vse te novice (rezultat bo vedno enak – zaradi novic, ki jih preberemo, smo le bolj zmedeni, jezni in depresivni), uporabimo ta čas drugače, bolj koristno.

Kolikokrat ste si rekli: "Če bi imel čas, bi naredil to in ono", a nikoli niste narediti tega?  Uporabite ta čas, ki vam je bil podarjen za "to in ono", uporabite ga pametno in se izobražujte. Napišite knjigo. Začnite slikati. Nehajte samo sedeti, se pritoževati in čakati na dan, ko bo tega konec.

Jaz? No, jaz sem končno našla čas, da se naučim enega od tujih jezikov, ki sem ga želela znati že od otroštva. In če bo ta čas koronavirusa trajal dlje…Hm, bom pač napisala knjigo. ;)

Kot je rekel tisti moder moški: "Novice minejo, znanje, ki ga imaš, nikoli!"

Vir: Ester Snedec, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto
Foto: DRPD

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

76826

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino