Zdravje

Aktualne razmere, ukrepi in epidemija zaradi koronavirusa COVID-19

15. 2. 2021 avtor: Uredništvo

Slovenija je prešla v oranžno fazo

Glede na epidemiološko sliko sproščanja ukrepov je Slovenija prejšnji teden prešla v oranžno fazo. Kar pomeni, da je vlada RS sprostila nekatere ukrepe. V šole se  vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov, saj imajo na vzhodu zimske počitnice. Odprte so vse trgovine, konec je tudi prepovedi prehajanja občin in regij.

Vlada RS je v četrtek zaradi izboljšanja epidemiološke slike v državi sklenila, da se lahko v šole vrnejo tudi ostali učeni osnovnih šol in dijaki zaključnih letnikov. V umetniških gimnazijah in glasbenih šolah je od danes dovoljena izvedba individualnega pouka. V višjih in visokih šolah ter na fakultetah so od danes naprej dovoljeni izpiti v živo in seminarji za do 10 udeležencev. Pouk bo za vse, ki se vračajo v šolske klopi potekal v matičnih učilnicah, kjer bodo učenci in dijaki tudi malicali. Kosila morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja. Učencem v  matičnih razredih ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas. Še vedno velja, da morajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju pred vrnitvijo na delovno mesto opraviti testiranje na okužbo s koronavirusom, testiranje pa ponavljati vsakih sedem dni.

Dovoljena je tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Voditelji dejavnosti morajo imeti negativen test na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni, potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali dokazilo, da so covid-19 preboleli. Poleg vrhunskim športnikov bodo lahko športne aktivnosti izvajali tudi drugi državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj. Še vedno pa ni  dovoljena prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih.

Od danes so lahko na podlagi vladne odločitve odprte vse trgovine v državi. Pogoj za obratovanje ostaja redno tedensko testiranje zaposlenih na koronavirus.

Z današnjim dnem se odpravlja tudi omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja za prebivalce, prav tako je od danes dovoljeno zbiranje do deset ljudi. V veljavi pa ostaja omejitev gibanja ponoči, med 21. in 6. uro.

Vir: Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport