Kultura

8. Februar: Slovenski kulturni praznik

5. 2. 2021 avtor: Uredništvo

Edinost, sreča, sprava

k nam naj nazaj se vrnejo;
otrók, kar ima Slava,
vsi naj si v róke sežejo,
de oblast
in z njo čast,
ko préd, spet naša boste last!

                                                                              France Prešeren

Prešernov dan, Slovenki kulturni praznik obeležujemo 8. Februarja, na obletnico smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Letos bomo zaradi epidemije novega koronavirusa COVID-19, kulturni praznik obeležili predvsem v digitalni obliki. Kulturne institucije v Sloveniji so v digitalni obliki pripravili več kulturnih dogodkov.

V Sloveniji, 8. Februar, kot praznik slovenske kulture praznujemo od leta 1945 naprej.

Vsako leto poteka tudi osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Slednja bo letos potekala nekoliko drugače in si jo boste lahko ogledali na nacionalni televiziji RTV, na predvečer praznika, v nedeljo, 7. Februarja ob 20.00.

 Vlada RS je v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko že odprla muzeje, galerije in knjižnice, ki so se na praznovanje dneva slovenske kulture dobro pripravili. Ponujajo vrsto zanimiv dogodkov, ki jih glede na vaše lokalno okolje, najdete na spletni strani Kulturnega bazarja.

Na Ministrstvu za kulturo so objavili tudi seznam kulturnih dogodkov, ki se bodo v Sloveniji zvrstili ob kulturnem prazniku.  

Pomena kulture in njenega ohranjanja se mora zavedati vsak posameznik in v tem duhu preživeti, ne samo kulturni praznik, ampak skoraj vsak dan. Dovolj je že, če v roke vzamemo kakšno dobro knjigo in si z njo polepšamo in popestrimo vsakdan.

Vir: Ministrstvo za kulturo in uredništvo mlad.si