Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 27 Nov. 2019

7. Evro-arabski mladinski forum

V Budimpešti je v Evropskem mladinskem centru med 5. in 8. novembrom potekal 7. Evro-arabski mladinski forum v soorganizaciji Sveta Evrope ter Arabske lige, ki se ga je udeležil tudi mladinski delegat pri OZNPatrik Bole.  Krovna tematika foruma je bil dialog o resuluciji Združenih narodov 2250 o mladih, miru in varnosti.

Več kot 70 mladih iz evropskih in arabskih držav je preko metod medkulturnega dialoga in mladinskega dela preučevalo Resolucijo 2250 Varnostnega sveta Združenih narodov ter njeno vlogo pri evro-arabskem sodelovanju, spoznavali so potrebe in izzive s katerimi se srečujejo mladi in mladinske organizacije pri svojem delu na področju ohranjanju miru ter oblikovali ideje oziroma priporočila za ohranjanje miru in dialoga. V ozadju foruma pa je ves čas med udeleženci potekalo tudi medkulturno učenje, saj so preko sodelovanj v različnih skupinah in delavnicah udeleženci spoznavali drug drugega in tako rušili stereotipe ter širili obzorja.

Patrik Bole meni, da je "potencial Evro-arabskega mladinskega foruma v tem, da premostuje razlike med mladimi iz evropskega in arabskega sveta in deluje kot platforma za povezovanje, medkulturno učenje ter soočenje različnih pogledov na svet."

Hkrati pa je forum spodbujal skupinsko delo, kjer so si udeleženci lahko izmejali različne poglede in gradili na konkretnih idejah. Patrik Bole je sodeloval v skupini, ki je prepoznala pomen digitalnega izobraževanje oziroma opismovanja za ohranjanje miru in preprečevanju vnašanju nestrpnosti v družbo. Dodaja še, da je bila zanj to neprecenljiva poučna izkušnja in meni, da bi v Sloveniji mogoče v izobraževalnih procesih kdaj potrebovali tudi več medkulturnega učenja in bi s tem bistveno prispevali k zamejitvi sovražnega govora do drugih kultur.

Ob koncu Foruma so udeleženci sprejeli še deklaracijo, ki povzema celotno tedensko dogajanje ter nadaljnje poziva države članice Sveta Evrope in Arabske lige k implementaciji resolucije 2250 in pri tem aktivno vključujejo mlade in mladinske organizaije v odločevalske procese.

Vir in foto: Mladinski svet Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

39732

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino