Zaposlovanje

47 mladih s pomočjo evropskih sredstev stopilo na trg dela

21. 9. 2021 avtor: Zavod Nefiks

Zavod Nefiks je ob zaključku projekta Nefiks karierne rešitve pripravil novinarsko konferenco, na kateri je izpostavil dosežke projekta ter kako so s pomočjo evropskih sredstev na trg dela pospremili 47 mladih iskalcev zaposlitve.

V projekt, vreden 178.000 €, se je vključilo 47 mladih iskalcev zaposlitve, ki so skupaj opravili 5466 ur usposabljanj s področja upravljanja družbenih omrežij in podjetništva. Od 1. februarja 2020 dalje, ko se je projekt pričel, se je na trgu dela uspešno znašlo že 26 mladih.

Ena od takšnih je bila tudi Manca Ljubej, ki je po usposabljanju povedala: “Svojo karierno pot sem začela v klicnih centrih, kar mi je pomagalo pri razvijanju mojih komunikacijskih kompetenc. Ker pa sem po naravi krativen človek in me je od vedno zanimal design in družbena omrežja sem si želela pot nadaljevati v tej smeri. Ob izgubi službe in zaradi situacije, ki je nastala v svetu sem se odločila, da se prijavim na Nefiksovo karierno delovnico in nedolgo po koncu delavnice sem dobila prvo priložnost za zaposlitev. Danes sem tako uspešna samostojna podjetnica, ki obožuje svoje delo.”

Ker se je situacija na trgu dela v zadnjih dveh letih precej spremenila, so tekom projekta za mlade iskalce zaposlitve organizirali tudi 4 karierne avtobuse in se z njimi odpeljali do 21 podjetij. Mladi so imeli možnost, da spoznajo podjetja, se jim osebno predstavijo in jih prosijo za povratno informacijo o njihovi prijavi na delovno mesto.

Na Zavodu Nefiks verjamejo, da je za mlade iskalce zaposlitve pomembno tudi, da že v času šolanja pridobivajo neformalno znanje in ga na ustrezen način evidentirajo. V ta namen so vzpostavili tudi spletno stran beleži.si, kjer so na enem mestu zbrana orodja za beleženje neformalno pridobljenih kompetenc. Za promocijo beleženja so izpeljali tudi kampanjo #mladiinkompetentni, v okviru katere so pripravili tudi video posnetke #mladiinkompetentni skrbijo za zdravje na delovnem mestu, ki so dostopni na YouTube strani Zavod Nefiks.

V sklopu projekta so izdali tudi 3 publikacije, ki so prosto dostopne na njihovem kanalu na portalu ISSUU:

Največ povpraševanja dobijo v zadnjih dneh predvsem za priročnik, ki bralcu na poglobljen in jasen način predstavi delovanje družabnih omrežij in strip, ki na zanimiv in zabaven način predstavi prigode, s katerimi se srečujejo mladi iskalci zaposlitve.

Jerneja Srebot, avtorica stripa je ob zgodbi Mance, Jošta in Nudla povedala: “Namen stripa je bil predstaviti situacije, ki se zgodijo, ko se znajdemo na trgu dela na način, ki bi bil ljudem privlačen in zabaven. Gotovo se veliko ljudi v tej situaciji srečuje s podobnimi zgodami in nezgodami in mi smo jih s tem želeli nagovoriti ter jim sporočiti, da v tem niso sami in ni vse tako težko, kot morda izgleda na prvi pogled. Tudi sama sem bila ob začetku tega sodelovanja v podobni situaciji, ta priložnost pa me je spodbudila, da sem se odpravila na samostojno pot, tako da je to en uspeh tudi na tej strani.”

Jan Magdić pa je dogajanje na projektu povzel z besedami: “Evropski projekti so uspešni in upamo, da bodo evropska sredstva tudi v prihodnje koristno uporabljena. Mladim je namreč ob vstopu na trg dela potrebno ponuditi pomoč in jih stati ob strani.”