Zdravje

31. maj – Svetovni dan brez tobaka: Odločeni! Opuščamo kajenje

31. 5. 2021 avtor: Uredništvo

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni! Opuščamo kajenje«.

Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki kadijo, pa na Nacionalnem inštututu spodbujajo k opustitvi kajenja. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covid–19 pa predstavlja še dodatne koristi za zdravje.

Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek covid-19. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja, svetujejo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno.

Razširjenost kajenja v Sloveniji se zmanjšuje

Z ukrepi, ki so jih sprejeli v zadnjih štirih letih, so okrepili nadzor nad tobakom tako na področju prepovedi oglaševanja kot ozaveščanja ljudi s slikovno besedilnimi zdravstvenimi opozorili. Prepoved značilnih arom, enaka obravnava povezanih izdelkov, kot so elektronske cigarete ter prepoved kajenja v avtomobilih v prisotnosti otrok, so namenjeni predvsem preprečevanju začetka kajenja. Nezakonito trgovino s tobačnimi izdelki pa so omejili s sistemom sledljivosti tobačnih izdelkov in varnostnimi elementi. 

»Strožje kaznovanje kršiteljev in šestmesečna prepoved prodaje tobačnih izdelkov zaradi kršitev zakonodaje je prispevala k boljšemu nadzoru nad prodajo teh izdelkov mladoletnim. Z uvedbo enotne sivo-rjave embalaže za cigarete in tobak za zvijanje, smo se pridružili najnaprednejšim državam v svetu. Uporabnike smo zaščitili pred zavajajočim vplivom trženja in oglaševanja na izdelku samem«, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar.