EU zadeve / Izobraževanje

24. januar – Mednarodni dan izobraževanja

24. 1. 2019 avtor: Uredništvo

Mednarodni dan izobraževanja je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila decembra lani, danes pa ga obeležujemo prvič. Odločitev za razglasitev mednarodnega dneva priznava ključno vlogo izobraževanja v okviru razvojne agende »Spremenimo svet: Agenda 2030 za trajnostni razvoj«.

Po besedah Audrey Azoulay, generalne direktorice UNESCO, je današnji dan »priložnost za ponovno potrditev temeljnih načel. Prvič je izobraževanje človekova pravica, javno dobro in javna odgovornost. Drugič je izobraževanje najmočnejše orožje, ki ga posedujemo, da lahko zagotovimo pomembne izboljšave v zdravstvu, spodbudimo gospodarsko rast, sprostimo potencial in inovacije, ki jih potrebujemo za izgradnjo bolj prilagodljivih in trajnostnih družb. Nazadnje pa moramo nujno pozvati k skupnemu ukrepanju za izobraževanje na globalni ravni.«

Po navedbah UNESCa:

Vsled navedenih podatkov UNESCO poziva vlade in vse partnerje, da izobraževanje postane njihova vodilna prioriteta. Kaj konktertno priporočajo v okviru Agenda 2030 za trajnostni razvoj in njenega cilja na področju izobraževanja si oglejte na tej strani.

Ob tem dnevu vam podajamo nekaj bližajočih se dogodkov, ki se tičejo izobraževanja v Sloveniji: