Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Jun. 2022

14. junij - svetovni dan krvodajalcev

14. junija praznujemo svetovni dan krvodajalcev, ki je namenjen dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo, poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom in podpori nacionalni transfuzijski službi, krvodajalskim organizacijam in drugim nevladnim organizacijam, ki krepijo in širijo svoje programe prostovoljnega krvodajalstva s krepitvijo nacionalnih in lokalnih kampanj.

V letu 2022 je slogan Svetovnega dneva krvodajalcev: »Darovanje krvi je dejanje solidarnosti. Pridružite se prizadevanju in rešujte življenja.«, s čimer želijo opozoriti na vlogo, ki jo ima prostovoljno krvodajalstvo pri reševanju življenj in krepitvi solidarnosti v skupnostih.

Učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva, je ključnega pomena za zadovoljevanje potrebe po transfuziji krvi v mirnih časih, pa tudi v nujnih primerih ali nesrečah, ko se poveča povpraševanje po krvi ali takrat, ko je delovanje transfuzijske službe okrnjeno. Da bi vsem, ki potrebujejo transfuzijo, zagotovili dostop do varne krvi so v vseh državah potrebni prostovoljni, neplačani krvodajalci, ki redno darujejo kri. Prav tako kot ugodno socialno in kulturno vzdušje z močno solidarnostjo omogoča razvoj učinkovitega krvodajalskega programa, tudi krvodajalstvo prispeva k ustvarjanju družbenih vezi in izgradnji enotne skupnosti.

V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan. S številom krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da je Slovenija na področju preskrbe s krvjo samozadostna - to pomeni, da so potrebe zdravstva po krvi v celoti pokrite. Za pridobivanje in zagotavljanje zadostnega števila krvodajalcev je zadolžen Rdeči križ Slovenije, ki je tudi nacionalni organizator krvodajalskih akcij.

Ali sem primeren_a kandidat_ka za darovaje krvi?

Kri lahko daruješ, če imaš več kot 18. let, tehtaš vsaj 50 kg in si dobrega zdravja, pri čemer lahko moški darujejo na vsake 3 mesece, ženske pa na 4 mesece. Podrobnejše informacije o tem kdo lahko daruje kri najdeš tudi na spletni strani ali preveriš, če si primeren_a kandidat_ka s pomočjo spletnega vprašalnika.

Kako lahko darujem kri?

Na spletni strani preveri kje trenutno potekajo krvodajalske akcije, preveriš pa lahko tudi trenutne zaloge krvi v Sloveniji. Prav tako se lahko, če želiš, vpišeš v bazo krvodajalcev v Sloveniji.

Kako se pripravim na odvzem krvi?

Pomembno je, da na odvzem krvi prideš spočit_a in zdrav_a. Nujno je, da pred odvzemom poješ nemasten obrok, npr. kruh z marmelado, čaj, sadni sok ali kavo, saj na odvezm krvi ne smeš priti tešči_a. Prav tako večer pred odvzemom in na dan odvzema ne smeš uživati alkoholnih pijač ter psihoaktivnih substanc.

Vir: Rdeči Križ Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

85520

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino