Kultura / Neformalno izobraževanje

Priznanja in lectova srca za mlade upe turizma

11. 12. 2024 avtor: Turistična zveza Slovenije
udeleženci prireditve na odru

Turistična zveza Slovenije (TZS), ki bo prihodnje leto praznovala 120-let delovanja, je na slavnostni prireditvi na Dnevih slovenskega turizma v Laškem premierno podelila priznanja Mladi upi turizma. S tem smo želeli pozornost preusmeriti na programe za mlade, s katerimi promoviramo poklice v turizmu in gostinstvu. Poleg priznaj so mladi prejeli še lectovo srce kot pristen simbol slovenske gostoljubnosti. Prejele so jih najboljše ekipe in posamezniki iz mladinskih projektov TZS.

“Na tem mestu se zahvaljujem Turistični zvezi Slovenije, ki se zaveda pomena vključenosti mladih v turizem in s številnimi odličnimi pobudami in projekti gradi zdravo osnovo za prihodnje akterje slovenskega turizma,”

je poudarila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Turistični zvezi Slovenije se je zahvalila za povabilo na prireditev, “eno najpomembnejših srečanj slovenskega turizma, turističnih društev, številnih prostovoljcev v turizmu in lokalnih skupnosti“. Vse zbrane je pohvalila z besedami:

“Vi ste ključni za uspešno sliko slovenskega turizma – in kot kažejo statistike, svoje delo opravljate več kot odlično.”

S Projektom Turizmu pomaga lastna glava Turistična zveza Slovenije že 39. leto slovenske osnovnošolce uvaja v turizem. Letos so mladi turistični navdušenci ustvarjali na temo Okusni zakladi, kar pomeni, da so ustvarjali slastne spominke s trajnostnim pridihom, ki lahko pripomorejo k večji prepoznavnosti destinacije.

Nagrado je prejela Osnovna šola Venclja Perka Domžale, ki je prepričala s svojim izdelkom pod naslovom BeeTea ali ne biti v Domžalah? To ni več vprašanje. Mladi upi turizma so ustvarili kulinarični spominek, ki združuje pralino z okusom ameriškega slamnika kot prispodobo za domžalski slamnik.

nagrajenci na doru
Osnovnošolci iz OŠ Venclja Perka so ustvarili nagrajene praline.

S projektom Več znanja za več turizma Turistična zveza Slovenije že 22. leto privzgaja srednješolski in višješolski mladini ljubezen do turizma. Tudi nekoliko starejši turistični podmladek je letos ustvarjal na temo Okusni zakladi in spoznaval gastronomski turizem. Velja poudariti, da sodelujejo tudi šole iz sosednje Hrvaške, BIH in Italije, Srbije.

Nagrado si je prislužila ekipa Šolskega centra Velenje, Višja strokovna šola in šola za storitvene dejavnosti, ki je ustvarila Šaleške sladke zgodbe, se pravi sladke Pike Nogavičke, knapovske vozičke in še marsikaj.

nagrajenci na doru
Nagrajene Šaleške sladke zgodbe so pripravili na Šolskem centru Velenje.

Pri Turistični zvezi Slovenije očitno radi kuhajo in v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico že 15. leto prirejajo tudi tekmovanje za Zlato kuhalnico, s katerim mlade navdušujejo za poklice v gostinstvu in turizmu. Letos so se osredotočili na jedi, ki so jih pripravljale rudarske družine; toplo predjed funšterc, piščančjo obaro z žitnim vložkom in napitek na osnovi mešanic kavnih nadomestkov. Mladi upi turizma so postali mladi kuharji iz OŠ Bistrica ob Sotli.

nagrajenci na odru
Zlato kuhalnico so prejeli najboljši kuharji iz OŠ Bistrica ob Sotli.

Turistična zveza Slovenije je letos pripravila že enajsto tekmovanje za mladega Turističnega vodnika, ki je tokrat potekalo v Kranju. Gre za tekmovanje, namenjeno mladim, ki si želijo novih izkušenj in znanja s področja turističnega vodenja po Sloveniji.