Zaposlovanje

Kako se pripraviti na razgovor?

18. 10. 2024 avtor: Uredništvo
sogovornika za mizo

Pri pripravi na razgovor in na njem naj te vodi misel, da je tvoja prijava na delo delodajalca tako prepričala, da te je povabil na razgovor. Nekaj že moraš delati prav, nekaj ga je zagotovo pritegnilo – zato bodi samozavesten, prepričljiv in urejen.

O pripravi dobrega CV-ja smo pisali pred dnevi. Če si se za prijavo na delo dobro pripravil, preučil delodajalca in podjetje ter svoja CV in spremno pismo prilagodil_a zahtevam v oglasu za delo, si že veliko naredil_a. Ključno pri prijavi in kasneje razgovoru je, da podjetje dobro poznaš in veš, kaj in kako lahko ti doprineseš k podjetju.

Da podjetje dobro poznaš, je zelo pomembno pri odgovarjanju na vprašanja in postavljanju teh. Preveri, kje vse je podjetje uveljavljeno, v kakšnem finančnem stanju je, kaj so cilji zaposlenih v tem podjetju, kaj so bili zadnji projekti … Na razgovoru namreč lahko pričakuješ vprašanja o podjetju in o zahtevah, ki jih je delodajalec navedel v oglasu. Če je denimo navedel dobro poznavanje zakonodaje na področju energetike, ti bo lahko s tega področja postavil konkretno vprašanje. In ti moraš seveda z odgovorom izkazati, da to področje dobro poznaš.

Vprašanja na eni in drugi stran

Zelo pogosto vprašanje kadrovnika je, kako vidiš sebe v podjetju ali kako ga lahko s svojim znanjem obogatiš ali nekaj podobnega. Tu je ključno, da svoje formalne in neformalne izkušnje povežeš s podjetjem oziroma s tem določenim delovnim mestom. Ne govori nasplošno in ne pripoveduj svoje življenjske zgodbe. Na kratko opiši svoje izkušnje, ki so povezane z nalogami razpisanega delovnega mesta. Če si denimo na razgovoru za arhitekta, pokaži konkretne izrise/skice dosedanjih projektov, omeni, da si hodil na tečaj tehničnega risanja, v prostem času pa rad slikaš na platno. Morda lahko tudi že vnaprej pripraviš osnutek načrt za projekt, ki je trenutno v teku, čeprav te za to nihče ni prosil. S tem daš kadrovniku občutek, da si samoiniciativen, da si se pripravil na razgovor in da poznaš njihove aktualne projekte.

Dobro poznavanje podjetja pa je koristno tudi pri postavljanju vprašanj. Tega naj te ne bo strah. Vprašanja naj bodo konkretna – vprašaj tisto, kar te zanima in kar je zate pomembno. Če ti denimo delo na daljavo ne ustreza, pa ga je kadrovnik omenil, ga vprašaj, ali lahko vseeno vsakodnevno prihajaš v pisarno. Če česa, kar je delodajalec v oglasu zahteval, ne obvladaš, to povej in izpostavi, da se bi se rad tega priučil – vprašaj, ali bi si lahko nekdo vzel čas za to in te usposobil. Če je bil kadrovnik nejasen, ko je govoril o dela prostih dnevih in dopustu, ga vljudno povprašaj o tem. Odgovore lahko tudi zapišeš, a morda je bolje, da izbereš papir in pisalo, ne pa telefona.

Ne zamujaj in se primerno obleci

Na razgovor nikakor ne smeš zamuditi. Najbolje je, da prideš 5-10 minut prej. S tem delodajalcu izkažeš spoštovanje. Pomembna je tudi obleka in celosten izgled. Tvoja podoba naj bo urejena: počesani ali speti lasje, urejeni nohti (ne predolgi in živo oranžne barve, pa brez umazanije), čista obutev, ki naj ne bo robustna, nežna ličila, nevpadljiv nakit …

Oblačila naj bodo čista in zlikana. Raztrgane kavbojke, potiskane majice, raztegnjeni poloverji, športna oblačila, verige okoli vratu in podobno ni primerno za razgovor. Poišči oblačila, ki ustrezajo tvojemu tipu postave, ki niso preveč pisana in ki izkazujejo, da si strokovnjak na iskanem področju. Seveda pa se izbor oblačil razlikuje glede na to, ali si na razgovoru na ministrstvu ali pri oblikovalki nakita.

Pomembno pa je tudi, kako se na razgovoru vedeš. V prostor vstopi samozavestno, vljudno pozdravi, ob stisku roke pa jo stisni – ne premočno, seveda. Ohranjaj očesni stik z navzočimi in jih poslušaj, ne skači jim v besedo. Pri odgovarjanju na vprašanja bodi suveren in samozavesten. Bolje je, da govoriš počasneje, da lahko razmisliš, kaj boš povedal_a. S tem se tudi izogneš uporabi mašil, zatikanju jezika in najasnim odgovorom.

Sedi vzravnano. Žvečenje, grizenje nohtov, premikanje na stolu in izogibanje pogledu ne pridejo v poštev. Na splošno bi lahko rekli, naj bo vedenje kulturno in samozavestno, suvereno. Zavedaj se, da oni iščejo zaposlenega in da jih moraš prepričati v celoti. Pokaži zanimanje za delovno mesto, a brez vsiljivosti.