Zdravje

Svetovni dan duševnega zdravja: Kako delo vpliva na tvoje počutje?

10. 10. 2024 avtor: Uredništvo
Duševno zdravje mladih in prekarnost.

Danes, 10. oktobra, je svetovni dan duševnega zdravja, ki ga letos obeležujemo pod sloganom »Čas je, da damo prednost duševnemu zdravju na delovnem mestu«. Čeprav se morda zdi, da duševno zdravje na delovnem mestu bolj zadeva odrasle v rednih službah, je pomembna tema tudi za mlade in študente, ki opravljajo začasna dela, obvezne prakse ali prvo zaposlitev. WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) letos opozarja, da delovno okolje močno vpliva na naše mentalno zdravje, ne glede na to, kje se nahajamo na karierni poti.

Čas je, da damo prednost duševnemu zdravju na delovnem mestu

Delovno mesto, pa naj bo to služba ali študentsko delo, lahko močno vpliva na tvoje počutje. Če je okolje zdravo in varno, lahko pomaga pri zmanjševanju stresa, povečuje samozavest in nas spodbuja, da se razvijamo. Nasprotno pa lahko delo v okolju, kjer prevladujejo stigmatizacija, diskriminacija, slabi pogoji, prekomerni pritiski ali nadlegovanje, resno škoduje našemu duševnemu zdravju.

Mnogi mladi doživljajo stres zaradi nestabilnosti začasnih zaposlitev, strahu pred neuspehom ali težav pri iskanju ravnotežja med šolo in delom. Študentsko delo pogosto vključuje nizke plače, slabe delovne pogoje in malo možnosti za napredovanje. Vse to lahko vodi do tesnobe, izčrpanosti in izgorelosti, kar močno vpliva na kakovost življenja in uspešnost v šoli ali na fakulteti.

Kaj lahko naredimo za boljše duševno zdravje na delovnem mestu?

Da bi zagotovili boljšo mentalno kondicijo mladih na delovnem mestu, WHO poudarja, da moramo sodelovati vsi – od vlad, delodajalcev do sindikatov. Pomembno je, da so delovna mesta oblikovana tako, da so prijazna do duševnega zdravja. To pomeni, da morajo biti varna pred nadlegovanjem, diskriminacijo in prekomernim stresom. Poleg tega je nujno, da imajo mladi možnost glasno spregovoriti o svojih težavah brez strahu pred negativnimi posledicami.

Pomembno je, da mladi, ki delate, veste, da je v redu poiskati pomoč, če čutijo preobremenjenost ali se spopadajo z duševnimi stiskami. Poleg tega je dobro, da delodajalci in izobraževalne ustanove nudijo ustrezno podporo, kot so svetovanje, fleksibilni delovni pogoji in dostop do programov za duševno zdravje.

Usposabljanja za mlade: Orodja za uspeh

Poseben pomen pri tem ima projekt Dostojno delo, ki vključuje izvajanje usposabljanj za mladinske delavce na področju prekarnosti in delavskih ter socialnih pravic. Projekt nagovarja problematiko prekarnega dela, ki pogosto negativno vpliva na duševno zdravje, vključno z duševnimi stiskami, s katerimi se soočajo mladi. Dostojno delo ponuja rešitve in priložnosti za mladinske delavce, da se izobražujejo – dobijo poglobljeno znanje s področja delovnih pravic, ekonomskih vidikov prekarnosti in zdravja, s poudarkom na duševnem zdravju mladih, in pomagajo mladim pri spopadanju s prekarno zaposlitvijo, kar vključuje tudi dostop do svetovalne pomoči.

Mladi, ki šele vstopate v svet dela, morate vedeti, da je vaše duševno zdravje prednostna naloga. Če čutite, da so pogoji preveč stresni ali vas preobremenjujejo, je pomembno, da poiščete podporo in se povežete s tistimi, ki vam lahko pomagajo. Zdravo delovno okolje in dostojni delovni pogoji niso le želja, ampak vaša pravica. Skupaj z iniciativami, kot je Dostojno delo, lahko prispevamo k boljši prihodnosti na delovnem mestu in poskrbimo, da bodo mladi imeli podporo, ki jo potrebujejo, da uspevajo – danes in v prihodnosti.