Neformalno izobraževanje / Zdravje

Državno srečanje skavtskih voditeljev – Zdravo!

10. 10. 2024 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
skavti, zbrani v krogu

V soboto, 5. oktobra 2024, se je v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu na Državnem srečanju voditeljev zbralo več kot 500 skavtskih voditeljev iz cele Slovenije, kar predstavlja skoraj polovico vseh skavtskih prostovoljcev. Ekipa Zdravo! je na dogodku poskrbela za delavnice na raznolike teme, povezane z zdravjem, in izvedla usposabljanje za mojstre igre (game masterje) za svoje izobraževalne sobe pobega.

V dopoldanskem delu dogodka so potekale delavnice z različnih področij, ki so jih pripravili strokovnjaki. V okviru programa Zdravo! so se voditelji lahko udeležili 3 različnih delavnic.

Na delavnici o samopodobi, ki jo je vodila terapevtka Katja Jarc (Inštitut Integrum), so se voditelji v sproščenem krogu pogovorili o tem, kaj je samopodoba in kaj jo oblikuje, kakšno vlogo imajo skavtski voditelji pri tem ter govorili o čustvih: kako jih pravilno prepoznati, kakšni so odzivi na stres … Pogovorili so se o konkretnih predlogih, kako krepiti pozitivno samopodobo.

Na interaktivnem predavanju Virtualne skupnosti in digitalni stiki mladih, ki ga je vodil Tilen Hočevar, LOGOUT svetovalec, so voditelji izvedli veliko zanimivega, včasih celo šokantnega, o življenjskem svetu mladih na spletu, o njihovi povezanosti, načinih ter prostorih skupinjenja ter prednostih in pasteh digitalnih stikov. Izvajalci so voditelje opremili z znanji ter spretnostmi, ki jim bodo v pomoč pri boljšem razumevanju mladostnikov.

Prof. dr. Gregor Starc (SLOfit) s Fakultete za šport je voditelje na svoji delavnici seznanil s problematiko sedečega načina življenja v mlajši odrasli dobi in njegovimi posledicami za odraslo življenje, pa tudi z rešitvami, ki lahko vsakomur omogočijo vsaj ohranjanje telesne zmogljivosti v odrasli dobi.

Poleg tega je skozi celo dopoldne potekalo usposabljanje za mojstre igre (game masterje), na katerem so se udeleženci najprej sami preizkusili v reševanju ene od naših izobraževalnih sob pobega na različne teme o zdravju (gibanje, prehrana, duševno zdravje), nato pa so stopili v »zakulisje« sobe in spoznali, kako so sobe pobega sploh sestavljene, kako preko ugank voditi skupino v sobi, kako dozirati namige in kako voditi kvalitetno debato po pobegu iz sobe. Usposabljanje je vodila Sabina Belc, sobe pobega pa so vodili že izkušeni mojstri igre, skavtski prostovoljci.

Popoldanski program je bil bolj aktivno obarvan – voditelji so se lahko udeležili različnih športnih dejavnosti (nogomet, košarka, baseball, frizbi, odbojka, skavtski roverček …), ki so jim pognale kri po telesu in osvežile možgane, v katere se je v dopoldanskem delu zlilo toliko znanja. Med drugim je prof. dr. Gregor Starc za voditelje pripravil SLOfit testiranje in jim dal napotke, kako lahko podobno testiranje izvedejo tudi za druge odrasle (npr. starše).

Udeleženci so s srečanja odšli polni prijetnih vtisov in novega znanja, ki jim bo prišlo prav pri vodenju skupin in krepitvi zdravega življenjskega sloga.

*ZDRAVO! je program, namenjen krepitvi zdravja otrok in mladih. Skavti ga izvajajo s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje RS. Več o programu si lahko preberete na spletni strani https://zdravje.skavti.si/ ali pa nam sledite na Facebook in Instagram profilu.