Zaposlovanje

Kje in kako iskati zaposlitev?

8. 10. 2024 avtor: Uredništvo
povečevalno steklo

Iščeš zaposlitev ali študentsko delo, a ne veš, kje začeti? Iskanje službe ali študentskega dela je lahko izziv, zato smo v uredništvu mlad.si pripravili nekaj nasvetov, kako se lotiti iskanja. Ne glede na to, ali iščeš študentsko delo, si na začetku svoje karierne poti ali iščeš spremembo, je tukaj nekaj uporabnih nasvetov, ki ti bodo pomagali najti prave priložnosti.

Uporabi zaposlitvene portale

Zaposlitveni portali so odlično izhodišče. Na teh spletnih straneh najdeš veliko različnih oglasov za delo, ki jih lahko filtriraš glede na področje, lokacijo in druge preference. Poleg tega ti ponujajo nasvete za pisanje življenjepisa in pripravo na razgovor, kar ti lahko pomaga, da izstopaš med prijavami.

Pridruži se Facebook skupinam

Pridruži se lokalnim ali specializiranim skupinam, kjer se objavljajo prosta delovna mesta. Veliko podjetij in posameznikov išče nove sodelavce ravno prek teh skupnosti, zato bodi pozoren_a na objave s področja, ki te zanima. Prav tako se lahko pridruži skupinam različnih študentskih društev, povezanih s tvojo študijsko smerjo, saj alumni ali študenti tam pogosto objavljajo priložnosti za zaposlitev ali študentsko delo.

Ustvari profil na LinkedInu

Če ga še nimaš, je čas, da odpreš svoj LinkedIn profil! LinkedIn je družbeno omrežje za profesionalce, kjer lahko gradiš svojo mrežo, spremljaš podjetja in se prijavljaš na prosta delovna mesta. Ne pozabi, da tukaj šteje prvi vtis, zato poskrbi, da bo tvoj profil profesionalen in poudari svoje ključne veščine ter izkušnje. Čeprav je mreženje včasih malce zastrašujoče, je prav to orodje, ki ti lahko pomaga do sanjske zaposlitve.

Karierni centri in svetovanje

Ne pozabi tudi na karierne centre na svoji univerzi ali v lokalnih skupnostih. Tam ti lahko pomagajo s kariernim svetovanjem, ti ponudijo pregled življenjepisa in te pripravijo na razgovore. Poleg tega imajo pogosto povezave z lokalnimi podjetji in dostop do oglasov za delo, ki jih drugje morda ne najdeš.

Obišči zaposlitvene sejme

Zaposlitveni sejmi so odlična priložnost, da spoznaš delodajalce v živo. Pogovor z njimi ti omogoči vpogled v podjetje, morda pa te opazijo kot potencialnega sodelavca že samo zaradi tvoje pripravljenosti in motivacije. Takšni dogodki so tudi super priložnost za mreženje – kje drugje bi imel_a možnost govoriti z več podjetji na enem mestu?

Neposreden stik s podjetji

Včasih je najboljša taktika tista, ki je nekoliko bolj pogumna – neposreden stik s podjetjem, tudi če nimajo objavljenih prostih mest! Če ti je neko podjetje ali organizacija resnično všeč in bi si želel_a delati tam, jim pošlji svojo prošnjo z motivacijskim pismom, v katerem pojasniš, zakaj si ti prava oseba za njih. Taka proaktivnost pogosto naredi vtis in lahko vodi do priložnosti, ki jih sicer ne bi bilo.

Zavod za zaposlovanje

Ne pozabi na Zavod RS za zaposlovanje. Čeprav ga morda povezuješ s klasičnimi postopki iskanja dela, ti zavod ponuja več kot le vpis v evidenco brezposelnih. Na voljo so ti različni tečaji, usposabljanja, karierna svetovanja in druge aktivnosti, s katerimi lahko izboljšaš svoje možnosti za zaposlitev. Poleg tega zavod sodeluje s številnimi podjetji, ki tam objavljajo prosta delovna mesta, zato redno preverjaj njihove objave.

Prijava na zavod ti omogoča dostop tudi do različnih finančnih spodbud, kot so subvencije za prvo zaposlitev ali sofinanciranje usposabljanj, kar je lahko dodatna prednost pri iskanju dela.

Še nekaj nasvetov pri iskanju zaposlitve ali študentskega dela

Prijavi se, tudi če ne izpolnjuješ vseh pogojev

Eden od najpogostejših razlogov, zakaj se mladi ne prijavijo na delovna mesta, je ta, da ne izpolnjujejo vseh zahtev. Ampak tukaj je trik – ne rabiš izpolnjevati čisto vseh pogojev, da se prijaviš! Delodajalci pogosto iščejo kandidate, ki so motivirani, prilagodljivi in se hitro učijo. Če verjameš, da bi bil_a dober_a na tem delovnem mestu, pošlji prijavo! Samozavest in pripravljenost za učenje pogosto tehtata več kot kakšna manjkajoča veščina.

Mreženje, mreženje, mreženje!

Eden najmočnejših orodij za iskanje zaposlitve je mreženje. Poveži se z ljudmi na dogodkih, konferencah, delavnicah ali celo na spletu. Morda si kdaj že slišal_a, da so najboljše priložnosti pogosto skrite v krogih znancev. Če spoznaš prave ljudi in se povežeš z njimi, imaš večjo možnost, da izveš za nova delovna mesta, še preden so javno objavljena.

Nadgradnja znanj

Če si opazil_a, da v tvoji panogi ni veliko priložnosti, razmisli o izobraževanju in nadgradnji svojih veščin. Obstaja veliko spletnih platform, kot so Coursera, Udemy in Skillshare, kjer se lahko učiš novih veščin in pridobiš certifikate. Več znanja pomeni več možnosti za zaposlitev, poleg tega pa delodajalcem pokažeš, da si proaktiven_a in pripravljen_a investirati v svoj razvoj.

Iskanje zaposlitve je proces, ki zahteva čas in potrpežljivost. Pomembno je, da uporabljaš več različnih pristopov in se ne omejuješ na enega samega. Naj te morebitni začetni neuspehi ne odvrnejo. Vsaka prijava, vsak razgovor in vsaka izkušnja ti pomagajo rasti in te približujejo tvojemu cilju. Pomembno je, da ostaneš vztrajen_a in se ne ustrašiš izzivov. Tudi če te na začetku kakšna priložnost zaobide, je to le del poti.