Neformalno izobraževanje

Mladi iz Vipavske doline v Garaži spoznavali tehnične poklice

11. 10. 2024 avtor: Zavod BETA – Inštitut za razvoj družbe
mladi v garaži

V jesenskih mesecih so v Garaži potekale delavnice, na katerih so sodelovali mladi iz različnih krajev Vipavske doline in okolice. Delavnice so bile organizirane v sklopu projekta Mladi Incastra, ki ga vodi Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina.

Pod vodstvom mojstra paletnega pohištva Vasje Černica so mladi izdelovali lesene klopi iz palet. Preizkusili so se v brušenju, barvanju, vrtanju in sestavljanju, na koncu pa so iz teh dejavnosti nastale unikatne klopi, ki bodo zdaj postavljene v njihovih lokalnih skupnostih. Tako bodo klopi služile kot prostor za počitek in druženje.

Delavnice so bile namenjene spoznavanju osnov lesarske obrti, poleg tega pa so udeleženci razvijali tudi timsko delo in kreativnost. Vsak je prispeval k skupnemu izdelku, hkrati pa so pridobivali praktične izkušnje, ki jih bodo lahko uporabili tudi kasneje v življenju. Projekti, kot je ta, omogočajo mladim, da se učijo skozi prakso in razvijajo različne spretnosti.

Zahvaljujemo se podjetju Leone, ki je prispevalo palete in poskrbelo za osvežitev s sladoledom, ter podjetju Spekter Žalec za donacijo barve, s katero so klopi dobile piko na i.

Mladi so pokazali, da se z malo truda in sodelovanja lahko ustvari nekaj uporabnega in trajnega. Njihove klopi niso le kosi pohištva, ampak tudi simbol njihovega skupnega dela in vztrajnosti.

Posnetek izdelave klopi si lahko ogledate tukaj.