Kultura / Zabava in prosti čas

Letos rekordnih 308 oratorijev!

7. 10. 2024 avtor: Zavod Salesianum
animatorji oratorija slovenija

Ko je leta 2020 skorajda vse mladinske programe prizadela pandemija koronavirusa, smo bile mladinske organizacije v velikih skrbeh. Ali bomo ob prekinitvi projektov in manjšanju števila tako otrok kot mladih sploh še uspeli na novo aktivirati dovolj prostovoljcev, da bi izpeljali zahtevnejše projekte, kakršen je krajevni oratorij? Če ne prej, je letošnje poletje pokazalo, da je bil strah za oratorije k sreči odveč.

Veseli nas, da je število krajevnih oratorijev v letu 2024 namreč preseglo tisto iz leta 2019, pred pandemijo. Po vsej Sloveniji se je odvilo kar 308 oratorijev. Glede na statistiko iz leta poprej ocenjujemo, da je bilo v pripravo vključenih okrog 7.400 mladih prostovoljcev – animatorjev, udeležilo pa se jih je več kot 24.600 otrok!

To so lepe številke, na katere smo lahko ponosni. A še bolj smo ponosni na vse dragocene izkušnje, nove kompetence, poglobljena prijateljstva, sprejete odgovornosti, vložen trud in čas ter nešteto nasmehov, ki so jih oratoriji omogočili. Tega ne more zajeti nobena statistika in nobena fotografija. Je tisto nekaj več, kar je tisoče mladih s svojim trudom in odločitvijo, da storijo nekaj dobrega, letos podarilo sebi in udeležencem oratorijev.

Zato kapo dol pred animatorji in pogumno v novo oratorijsko leto!