Mladinsko delo / Zabava in prosti čas

Mesečne zgodbe in dogodivščine v MCDD: Od Konjic do Madeire

4. 10. 2024 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
mladi pri stojnici

Septembrske aktivnosti v Mladinskem centru Dravinjske doline (v nadaljevanju MCDD) so bile polne pestrega dogajanja, od dogodka Mango skejt session v Slovenskih Konjicah, kjer so se rolkarji_ce preizkusili_e v različnih delavnicah, do mednarodnega usposabljanja »Theater of the Oppressed« na Madeiri. MCDD je mesec otvoril z razstavo taftanih tapiserij Zale Brglez, sledile so Vinske vibracije z degustacijo vin in koncertom Maje Založnik ter sejem lokalnih organizacij v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Mesec so zaključili_e z energičnim koncertom skupine Dan D, kar je ponovno potrdilo vlogo MCDD kot središča kulture in povezovanja v lokalni skupnosti.

Konec avgusta je Klub študentov Dravinjske doline (v nadaljevanju KŠDD) v parku v Slovenskih Konjicah že 3. leto zapored organiziral dogodek Mango skejt session. Športno popoldne so izvedli_e v sodelovanju s Flow Ramps. Dogodek je združil rolkarje_ice vseh starosti, ki so se preizkusili_e na rampah in sodelovali_e pri delavnicah ter manjšem tekmovanju, v okviru katerega so tekmovalcem_kam podelili_e praktične nagrade.

Dogajanje je bilo razdeljeno na delavnice za začetnike_ce, kjer so se otroci spoznali z osnovami rolkanja, medtem ko so se izkušeni_e rolkarji_ce preizkusili_e na različnih rampah in prikazali_e svoje veščine. KŠDD z dogodkom nadaljuje svojo misijo spodbujanja urbanih športov in kulturnih aktivnosti v lokalni skupnosti ter si prizadeva, da bi bil skate park v Slovenskih Konjicah kmalu realnost.

rolkarji vseh starosti
Mango skejt session je združil rolkarje_ice vseh starosti na delavnicah in tekmovanju, s ciljem spodbujanja urbanih športov v lokalni skupnosti.

Na Madeiri, Portugalskem pa je konec avgusta potekal mednarodni trening usposabljanja »Theather of the opressed«, ki ga je organizirala nevladna organizacija Cirkus La Bulle v okviru programa Erasmus+. Treninga usposabljanja se je med drugim udeležil tudi Marin Zver, član KŠDD. Cilj usposabljanja je bil okrepiti kompetence mladih na področju mladinskega dela in socialnega vključevanja ter jih seznaniti z novimi metodami in pristopi v mladinskem delu.

Udeleženci_ke so se spoznavali_e metodo gledališča zatiranih, pri čemer so raziskovali_e kako jo vpeljati v vsakdanje mladinsko delo ter izvajanje aktivnosti z mladimi na področju zelenih tematik, socialnega vključevanja, strpnosti in boja proti sovražnemu govoru. Program je mladinskim delavcem_kam omogočil poglobitev znanja in razvoj praktičnih veščin, ki jih bodo lahko uporabili_e v svojem delu doma in širše v skupnosti.

Metoda gledališča zatiranih za izboljšanje mladinskega dela in socialnega vključevanja.
Udeleženci_ke usposabljanja so spoznavali_e metodo gledališča zatiranih za izboljšanje mladinskega dela in socialnega vključevanja.

V MCDD so septembrsko dogajanje v MC Patriotu otvorili_e z odprtjem razstave »Od nitke do umetnine: taftane zgodbe« lokalne ustvarjalke Zale Brglez. Taftanje (tufting) je tehnika tekstilnega ustvarjanja, pri kateri se z iglo ali s t.i. pištolo za taftanje na podlago vpleta posamezne niti, s čimer se ustvarjajo različni motivi in vzorci. Posebnost Zalinih del, ki so lep primer prepletanja rokodelstva z umetnostjo, je ta, da Zala svoje taftane tapiserije obogati z ročno šivanimi perlicami.

MCDD že vrsto let nudi prostor za razstavljanje mladim umetnikom_cam, ki ustvarjajo v najrazličnejših tehnikah. Tokratna razstava taftanih izdelkov je bila prva te vrste v njihovem razstavnem prostoru in bo za ogled na voljo do konca novembra. Zalina dela so za ogled na voljo tudi na njenem Instagram profilu @patterned.perspectives

Odprtje razstave »Od nitke do umetnine: taftane zgodbe« lokalne ustvarjalke Zale Brglez.
Zala je na ogled postavila 12 del.

V MC Patriotu so eno izmed septembrskih sobot posvetili_e izobraževanju o kulturi pitja vin, pri čemer ni manjkalo odlične glasbe. Na zdaj že tradicionalnih Vinskih vibracijah so obiskovalci_ke uživali_e ob degustaciji izbranih vin iz lokalne kleti Vina Založnik. Klet Vina Založnik, ki se lahko pohvali z več kot stoletno tradicijo pridelave vrhunskih vin, je predstavila bogat nabor vin, pridelanih na sončnih pobočjih Škalc. Po degustaciji je sledil koncert Maje Založnik s skupino, ki je s svojo energijo in bogatim repertoarjem – od popa do soula in funka – poskrbela za vrhunec večera. Maja, znana po nastopu na »The Voice of Germany« in drugem mestu na Slovenski popevki, je s svojo karizmo navdušila vse prisotne. Obiskovalci_ke so preživeli_e čudovit večer, poln vrhunskega vina in odlične glasbe.

Maja Založnik z bandom
Predstavitvi lokalnih vinarjev je sledil koncert Maje Založnik z bandom.

Naslednjo soboto je MCDD v sodelovanju z Občino Slovenske Konjice organiziral že drugi Sejem lokalnih organizacij 2024, ki je potekal v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Na Starem trgu v Slovenskih Konjicah se je predstavilo 16 različnih športnih, mladinskih, humanitarnih in drugih društev ter organizacij, ki delujejo v širšem lokalnem okolju.

Obiskovalci_ke so lahko izvedeli_e več o njihovih programih, projektih in aktivnostih, ki prispevajo h krepitvi lokalne skupnosti. Posebno pozorno so namenili_e tudi najmlajšim, ki so se udeležili teka s poganjalčki in za udeležbo prejeli tudi simbolične nagrade ter možnost sodelovanja v srečelovu. Sejem je obiskovalcem_kam ponudil priložnost za druženje in spoznavanje raznolikih možnosti, ki jih nudi lokalna skupnost.

MCDD na sejmu lokalnih organizacij
Dogodek je bil uspešen primer povezovanja in promocije aktivne udeležbe v lokalnih iniciativah.

Za sproščujoč zaključek meseca v MC Patriotu je poskrbela ena izmed najprepoznavnejših slovenskih rock zasedb – Dan D. Novomeška skupina je obiskovalcem_kam predstavila svoje mnoge glasbene obraze, od energičnih rock uspešnic do bolj intimnih akustičnih trenutkov. Skupina, znana po hitih, kot so »Voda«, »Čas«, »Ko hodiš nad oblaki« in »Plešeš«, je navdušila z raznovrstnostjo svojega repertoarja. Občinstvo je uživalo tako v močnejših ritmih kot v nežnejših zvokih. Dogodek sta organizirala MCDD in KŠDD.

Skupina Dan D je napolnila prireditveno dvorano MC Patriota.
Skupina Dan D je napolnila prireditveno dvorano MC Patriota.