Zaposlovanje

Mesečna anketa za mlade o zaposlovanju: Kakšni so rezultati?

2. 10. 2024 avtor: Uredništvo
roka v roki v znak sporazuma

Septembra je 91 mladih rešilo anketo o oktobrski mesečni temi – zaposlovanju in študentskem delu. Vsak mesec od junija letos namreč uredništvo spletnega mesta mlad.si pripravi in objavi mesečno anketo o vsebinah naslednjega meseca.

Čeprav 91 mladih (morda) ni veliko, so odgovori zelo zgovorni, naša obljuba pa dela dolg. Glede na odgovore iz ankete v nadaljevanju izpostavljamo nekatere zanimive ugotovitve in napovedujemo prispevke, ki bodo koristili mladim.

Rezultati na splošno kažejo, da si na področju zaposlovanja največ mladih želi izvedeti več o iskanju zaposlitve (71,4 %), pripravi na razgovor (59,3 %), pripravi življenjepisa (50,5 %) in pravicah in dolžnostih pri zaposlitvi (47,3 %).

Zaradi študentskega dela lažje do zaposlitve, pravijo mladi

Dobrih 85 % sodelujočih v anketi je že delalo preko študentske napotnice. Od teh jih je skoraj polovica preko študentskega servisa začela delati med 15. in 16. letom starosti. Večini vprašanih se zdi, da je študentsko delo dobra priložnost za nabiranje izkušenj in zaslužek. Več kot tri četrtine mladih še meni, da zaradi izkušenj, ki si jih nekdo nabere prek študentskega dela, lažje dobi redno zaposlitev.

Med razlogi, zakaj je temu tako, mladi med drugim navajajo:

“Več delovnih izkušenj, boljša predstava o določenem delu.”

“Pri redni zaposlitvi delodajalci iščejo izkušnje na področju zaposlitve.”

“Poznanstva, izkušnje.”

“Lahko preizkusiš, kakšno delo ti leži, in nato tudi lažje iščeš ustrezno zaposlitev.”

“Zaradi praktičnih izkušenj, socialnih in komunikacijskih veščin.”

Od vprašanih jih je dobra tretjina že iskala zaposlitev za nedoločen čas, slaba tretjina pravi, da je bila zaradi iskanja redne zaposlitve v stiski. V tem mesecu bomo zato pripravili prispevek: Kje in kako iskati zaposlitev?.

Kakšen naj bo življenjepis? In razgovor?

Mladi pravijo, da mora biti življenjepis kratek in jedrnat, jasen in pregleden ter brez slovničnih napak, iskren in prilagojen delodajalcu. Pred razgovorom se je po mnenju mladih potrebno seznaniti s ključnimi informacijami o podjetju, na razgovoru pa mora biti kandidat za zaposlitev sproščen, urejen, iskren ter pripravljen odgovarjati na vprašanja in jih tudi postavljati. Ključ do uspešnega razgovora je v dvosmerni komunikaciji, pravijo anketiranci.

Takšni so rezultati ankete za mlade, kaj o življenjepisu in razgovoru pravijo delodajalci, pa bomo preverili v prispevku: Kako napisati dober življenjepis in se pripraviti na razgovor?.

Mladi slabo poznajo prekarne oblike zaposlitve

Zaskrbljujoč je podatek, da več kot polovica mladih (59,3 %) meni, da delodajalci preko študentskega dela izkoriščajo mlade. Prav tako več kot polovica mladih meni, da se v primeru kršenja pravic pri študentskem delu ne bi znali ustrezno odzvati. Slaba polovica trdi, da ne poznajo svojih pravic in dolžnosti pri študentskem delu, denimo pravice do odmora. Kljub temu dobrih 85 % mladih pravi, da so na izbranem študentskem servisu dobili_e vse potrebne informacije.

Anketa je razkrila še, da samo dobrih 15 % mladih pozna oblike prekarne zaposlitve, od tega največ študentsko delo. Ti problematičnost prekarnosti vidijo predvsem v nestabilnosti tovrstne zaposlitve in plačila ter slabi zaščiti delavcev, prekarne oblike zaposlitve pa so po njihovem mnenju tudi orodje za izogibanje rednim zaposlitvam.

“Ne omogoči stabilnosti, poveča negotovost in skrb za prihodnost.”

“Spreminjajoč dohodek, ki ni nujno zagotovljen, problemi z zdravstvenim zavarovanjem, bolniškimi staleži in dopusti.”

“Ker jo delodajalci izkoriščajo za nezaposlovanje za nedoločen čas.”

V oktobru bomo zato pisali tudi o pravicah in dolžnostih na delovnem mestu.

Mladim se pri izbiri študentskega dela in zaposlitve zdita področje dela in plačilo najbolj pomembna dejavnika. Mladi so sicer dobro in kakovostno zaposlitev opisali takole:

“Fleksibilno. Tako, ki ti ustreza glede na situacijo.”

“Redno izplačilo plače, dobro razmerje med delom in prostim časom.”

“Delodajalec te ne moti izven delovnega časa, nadrejeni ne bdi nad tabo vsako minuto.”

“Da delam nekaj, kar me veseli.”

“Dobri delovni pogoji, razumevajoč šef/šefica, dobri sodelavci, spoštovanje delavskih pravic.”

Še nekaj izkušenj mladih:

“Zaposlena sem na delovnem mestu, kjer delam konstantno brez naslanjanja ali sedenja za sekundo, ne smem na stranišče med delom, kot študentko me izkoriščajo za čisto vse.”

“Delam zato, da si pokrijem stroške študentskega doma, knjig in hrane … Moram delati še dodatno in se vrtim v začaranem krogu.”

“Imam tudi slabe izkušnje, ko delodajalec ni želel plačati za opravljeno delo, vendar je študentski servis uredil zadevo.”

“S študentskim delom imam same dobre izkušnje. Takoj, ko zaključim faks, me bodo zaposlili.”

Vabljeni, da v oktobru izpolnite anketo za november!