Digitalizacija / Zdravje

Tabor na OFF: Izkušnja, ki nas je povezala med seboj

26. 9. 2024 avtor: Zavod Novo mesto – Mladinski center Oton
udeleženci tabor

Predstavljajte si, da ostanete tri dni sredi gozda, brez svojega mobilnega telefona, brez kakršnegakoli ekrana in signala. Le vi, narava in vaši sošolci, brez motečih dejavnikov sodobnega življenja. Točno to se je zgodilo nam, dijakom 2. a razreda Biotehniške gimnazije Novo mesto, ko smo se v ponedeljek 9. 9. 2024 iz Novega mesta odpravili do planinskega doma Miklavž na Gorjancih.

Naša avantura se je pričela, ko so nas pričakali animatorji iz Mladinskega centra Oton. Najprej smo odložili prtljago in se posloviti od svojih telefonov. Nekaterim je ta trenutek predstavljal velik izziv, vendar pa ni bilo časa za pregovarjanje, ker se je naša pustolovščina začela takoj.

Dnevni urnik je bil sicer bolj sproščen od šolskega, a je bil čas naš stari gospodar. Težko je slediti uram, ko je edina ura na vidiku le v kuhinji. In kuhinja je bila polna živahnosti – vonj po hrani nas je razveseljeval kljub slabemu vremenu prvega dne.

Nasmehe na naših obrazih so risale tudi številne zabavne aktivnosti, ki so jih animatorji pripravili za nas. Med njimi so bile tudi delavnice, ki so nas izobraževale o prekarnem delu. Za tiste, ki izraza ne poznate, prekarno delo pomeni katerokoli vrsto dela, ki je negotova in pogosto ruši pridobljene delavske pravice in socialno varnost.

Kljub resnejšim temam smo se zelo zabavali. Skupaj smo se naučili več o sebi in svojih sošolcih. Posebej je bilo občutiti, kako smo se v tej izkušnji kot razred še bolj povezali.

In za tiste, ki vas skrbi – naši telefoni so na koncu Tabora na OFF znova prišli v naše roke!

Zapisala Nastja Vdovč, 2.a