Neformalno izobraževanje / Okolje in trajnost

Kako o trajnostnem razvoju razmišljajo mladi v Romuniji?

25. 9. 2024 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto
udeleženci srečanja

Predstavniki Zavoda Boter iz Slovenije so se med 9. in 12. septembrom 2024 udeležili četrtega srečanja v okviru projekta YouthZero2Hero: Sustainable Development for Climate Change, na katerem so poleg domačinov, Romunov, sodelovali še s partnerji iz Španije, Estonije, Slovaške, Bolgarije, Latvije in Italije.

Dogodek, ki ga je gostilo društvo Asociatiei Se Poate v romunskem mestu Rosiori de Vede, je bil del evropskega programa CERV, katerega cilj je opolnomočiti mlade za prevzem vodilne vloge pri spodbujanju trajnostnega razvoja in osveščanju o podnebnih spremembah.

udeleženci

Prvi dan srečanja so se udeleženci zbrali na večerji dobrodošlice v mestu Rosiori de Vede, ki se nahaja v enem od najmanj razvitih predelov Romunije. Naslednji dan so obiskali bližnjo vas Troianul, kjer so v mladinskem centru, zgrajenem na pobudo tamkajšnjega duhovnika in ob podpori župana ter društva Se Poate, imeli delavnico o okoljskih vprašanjih.

udeleženci za mizo

Najprej sta zbrane nagovorila predstavnica društva Se Poate in duhovnik, ki uči v lokalni šoli. Predstavniki društev so z zanimanjem poslušali predavanje o zgodovini okrožja Teleorman kot tudi same vasi Troianul. Mladi, ki se zbirajo v novozgrajenem centru, so predstavili svoje dejavnosti, nato pa so se zbrani udeležeili tradicionalnega kosila. Popoldne je sledila še delavnica, na kateri so udeleženci razpravljali o tem, kako lahko mladi v Romuniji prispevajo k okoljski osveščenosti v svojih domovih, šolah in občinah.

Rezultate delavnice so tretji dan srečanja predstavili predstavnikom mladih in občine. Med kulturnimi razlikami, ki so ob tem prišle do izraza, je bila najbolj opazna omejena finančna zmožnost mladih za izvajanje nekaterih predlaganih ukrepov, medtem ko so ideje, kot je kompostiranje, naletele na odprta ušesa.

nastop

Poleg strokovnega dela so se udeleženci srečanja imeli priložnost seznaniti z lokalno kulturo in zgodovino okrožja Teleorman, ki je znano po najdbah iz neolitika. Mladi iz vasi so za goste pripravili nastop v tradicionalnih nošah, v katerem je sodelovalo več kot 100 mladih.

Dogodek v Rosiori de Vede je bil odlično organiziran, kar so udeleženci posebej cenili glede na skromne pogoje, v katerih živijo prebivalci, sploh mladi, iz omenjenega območja.

Sicer pa je glavni namen projekta YouthZero2Hero povečati zavedanje mladih o pomembnosti trajnostnega razvoja in podnebnih spremembah ter o njihovi vlogi pri spodbujanju trajnostnih praks. S tem projekt vlaga v naslednje generacije voditeljev, da bi zagotovil, da bo trajnostna prihodnost ostala prednostna naloga.

mladi

Pri organizaciji in izvedbi lokalnih dogodkov v Novem mestu Zavod Boter tesno sodeluje z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki jim nudi pomembno podporo in pomoč pri različnih aktivnostih, s čimer zagotavljajo uspešno izvedbo projektov v lokalni skupnosti.