Izobraževanje

SloveniaSkills 2024 poudarja pomen poklicnega izobraževanja in spretnosti

19. 9. 2024 avtor: Uredništvo
dekle, ki pleska

Na Centru Republike Slovenije za poklicno izobraževanje (CPI) so v okviru WorldSkills Slovenia organizirali že 8. tradicionalno tekmovanje v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2024. Začelo se je včeraj, potekalo pa bo do 22. septembra 2024 na Sejmu MOS v Celju. S tekmovanjem želijo poudariti pomen poklicnega in strokovnega izobraževanja ter mladim ponuditi priložnost, da izkažejo svoje odlične spretnosti ter s tem pomembno prispevajo k prepoznavnosti poklicev.

Več kot 90 tekmovalk in tekmovalcev se bo preizkusilo v 13 različnih panogah, med katerimi so frizerstvo, slikopleskarstvo, kuharstvo, strežba, cvetličarstvo, aranžerstvo, kamnoseštvo, mehatronika, informacijsko-komunikacijska tehnologija, razvoj spletnih strani, pohištveno in stavbno mizarstvo ter CNC rezkanje. Na dogodku bo potekal tudi prikaz tekmovanja v integraciji robotskih sistemov, ki bo kot tekmovalna panoga prvič uvedena na SloveniaSkills leta 2026. Tekmovanje bo potekalo štiri dni, vsak dan med 9. in 18. uro. Več o programu najdete na spletni strani worldskills.si.

mizar

Obiskovalke in obiskovalci se bodo lahko sprehodili skozi Ulico obrti, ki jo pripravlja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ter spoznali različne obrtniške poklice. Ogledali si bodo lahko tudi razstavo različnih poklicev. Na dogodku bo na stojnici CPI na voljo tudi karierno svetovanje, kjer bodo mladi in njihovi starši oz. skrbniki prejeli vse potrebne informacije, s katerimi si bodo olajšali izbiro poklicne poti, se naučili izpolniti svoj Europass življenjepis ter spoznali različne izobraževalne programe ter šole, ki jih izvajajo.

*Tekmovanje in spremljevalne aktivnosti se izvajajo v okviru projekta “Spodbujanje odličnosti v poklicnem in strokovnem izobraževanju ter promocijske aktivnosti”, ki ga sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Evropska unija – NextGenerationEU.

Vir: CPI