Mladinsko delo / Prostovoljstvo

Kaj o prostovoljski izkušnji v Sloveniji pravi Adrian?

20. 9. 2024 avtor: Zavod BOB
Bled

Sem Adrian iz Madrida. V Ljubljano sem iz Španije prispel 2. decembra lani in kot prostovoljec sodeloval z nevladno organizacijo Zavod Bob na področju, ki se imenuje mladinsko delo.

Od mojega prihoda so bile izkušnje prijetne. Imam veliko srečo, da sem se ujel s sostanovalci in ostalimi prostovoljci, ki delujejo na Zavodu Bob, stanovanje v Ljubljani je prijetno, vpeljal sem se v vsakdanje dogajanje in zadovoljen sem s prostorom, ki ga imamo na voljo za izvajanje naših aktivnosti.

Izvedel sem eno samostojno delavnico in osebni projekt v okviru mednarodnega prostovoljstva, ena delavnice na teden o tematiki, s katero se želim ukvarjati. To je osebnostni razvoj mladih (čustva, vrednote, prepričanja, misli in identiteta), in sicer z orodji, kot so coaching, NLP (nevrolingvistično programiranje), ekopsihologija, čustvena inteligenca in čuječnost (Mindfulness).

Lljubljana je majhno, vendar zelo prijetno mesto, skoraj vse je zlahka dostopno peš in ima vse na dosegu roke. Lepa mi je narava, tako v samem mestu kot v parkih, po katerih se rad sprehodim.

V okviru prostovoljstva sem sodeloval pri vseh mogočih aktivnostih, tako na Zavodu Bob kot v okviru aktivnosti, namenjenih mednarodnim prostovoljcem. Vštevši pestro dogajanje v Ljubljani, mi nikoli ni bilo dolgčas. Ena od teh aktivnosti, ki je name naredila največji vtis, je bila dejavnost slikanja v Mladinskem centru Bob, ki poteka vsak četrtek ob petih, kjer smo s podporo starejših mentoric slikali s temperami, akvareli, uporabljali vse možne vrste barv in platen, na katera smo naslikali vse, kar smo si želeli. Na slikarski aktivnosti sem narisal več kot pet slik; dve od njih sem uporabil za okrasitev svoje sobe, druga pa se jim bo že kmalu pridružila. Odkril sem, da rad slikam z navdihom po besedilih iz pesmi, ki so mi všeč.

Sodeloval sem tudi na delavnici, na kateri smo si izdelali majice; na poslikavo smo si prinesli belo majico in nato oblikovali vzorec ali pa ga od nekje prekopirali, ter ga odtisnili na želeno mesto z barvami, ki jih smo si jih pripravili.

Veliko sem se nučil tudi o kulturnem šoku; vsi prihajamo v tuje okolje z osebno prtljago, v kateri nosimo svojo preteklost, svojo kulturo, svoje izkušnje in svoja pričakovanja. Prihod sem je bil v nekaterih pogledih čisti šok, vendar sem spoznal, da je odprta komunikacija med ljudmi z različnimi ozadji bistvena za medsebojno razumevanje in doseganje skupnih rešitev.

Izkušnja mednarodnega prostovoljstva je bila zame že od začetka bolj usmerjena v osebnostno rast; posvečam se spoznavanju svoje nove identitete, ki se je v zadnjih dveh letih izoblikovala zunaj moje cone udobja, moje države, mojega doma in mojih domačih, in na srečo sem tu našel vse, kar potrebujem.

Zapisal Adrian Santamaria Prevedel: Domen Mohorič

logotip

*Objava odraža samo sporočilo avtorja. Evropska komisija ni odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih vsebuje objava.

#ProstovoljstvoNaBobu #VolunteeringAtBob