Finance

Štipendije 2024/2025: Poišči pravo zase!

9. 9. 2024 avtor: Uredništvo
grafika o štipendijah

Žepnina, varčevalni račun, študentsko delo … Vse to so finančni viri za mlade. Kaj pa štipendije? V Sloveniji jih je veliko. Nekaj rokov je sicer že poteklo, predvsem za dijake, nekateri razpisi za štipendije pa so aktualni šele od avgusta. Pozorno preberi spodnje informacije (vemo, veliko jih je), poišči štipendijo zase in se prijavi na razpis.

Državna, Zoisova …

Z letošnjim šolskim letom boste dijaki in študentje prvič lahko hkrati prejemali državno in Zoisovo štipendijo.

Pri državni štipendiji rokov za oddajo ni, saj lahko dijaki in študenti kadar koli v koledarskem letu oddate vlogo za uveljavljanje državne štipendije, pridobite pa jo z naslednjim mesecem po oddaji vloge. Višina državne štipendije je odvisna od materialnega stanja kandidatove družine. Za dijake do 18. leta starosti v najnižjem dohodkovnem razredu znaša 134,88 evra, za starejše dijake in študente pa 269,74. V najvišjem dohodkovnem razredu pa državna štipendija za mladoletne znaša 31,58 evra, pri polnoletnih pa 65,17. Štipendisti lahko uveljavljate še dodatek za bivanje, za štipendiste s posebnimi potrebami in za uspeh.

Vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije morate študenti oddati do 30. septembra. Dijaki morate oddati vlogo za pridobitev Zoisove štipendije do danes, 9. septembra, študentje do 10. oktobra. Omenjena štipendija sicer mesečno znaša 148,15 evra za dijaka in 172,84 evra za študenta. Če se štipendist izobražuje v tujini, Zoisova štipendija mesečno znaša 296,29 evra za dijaka in 345,68 evra za študenta.

… kadrovska, za deficitarne poklice, na področju socialnega varstva …

Namen štipendij na področju socialnega varstva za pridobitev izobrazbe socialni delavec je spodbujanje mladih za izobraževanje za ta poklic, saj je na trgu dela zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest. Štipendija znaša 350 evrov mesečno. Vloga je vložena pravočasno, če jo sklad prejme pred iztekom roka za vložitev vlog, vendar najkasneje do vključno 31. 7. 2025 oz. do razdelitve sredstev.

Dijaki, ki se izobražujete za poklice, ki jih na trgu dela primanjkuje, med drugim kamnosek, pek in mesar, lahko do 30. septembra oddate vlogo za štipendijo za deficitarne poklice. Ta sicer znaša dobrih 123 evrov, podelijo pa jih do tisoč na leto.

Mladim je na voljo tudi kadrovska štipendija, ki prinaša prvi stik s podjetjem in delovne izkušnje že med šolanjem, po zaključku šolanja pa takojšnjo prvo zaposlitev. Dijaki in študenti lahko informacije dobite v aplikaciji Izmenjevalnica na spletni strani javnega štipendijskega sklada, kjer delodajalci razpisujejo kadrovske štipendije.

… v zamejstvu, tujini …

Štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu so namenjene pripadnikom avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah in potomcem slovenskih izseljencev za študij na višješolskem ali visokošolskem izobraževanju 1. ali 2. stopnje v Republiki Sloveniji. Štipendija znaša 246,92 evra mesečno. Rok za prijavo je 30. 9. 2024.

Štipendije Ad futura so namenjene izboljšanju strokovne usposobljenosti, zagotovitvi kadrov za razvoj in inovacije na različnih znanstvenih področjih ter prenosu znanja in dobrih praks, da se izboljša konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Štipendije Ad futura se dodelijo za mednarodno mobilnost za sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja, izobraževanje in študijski obisk. Razpisi so objavljeni spomladi za tekoče koledarsko leto.

… in druge štipendije!

Na spletni strani javnega štipendijskega sklada lahko mladi poiščete še mnoge druge štipendije, denimo občinske, štipendije državnih organov, neprofitnih organizacij …