Zabava in prosti čas

Varno je najbolj zabavno

8. 8. 2024 avtor: Laura Kovač
zabava

Poletje je čas, ko imajo mladi največ prostega časa, je vreme najlepše in dnevi najdaljši. In tudi čas, ko se mladim najbolj žura. Toda ob plesu, glasbi in dobri družbi, so na takšnih dogodkih prisotne tudi nevarnosti, ki lahko pokvarijo ne le večer, temveč celotno življenje. Sama sem pri svojih visokih 25 letih obiskala že veliko »žurk« in festivalov ter tudi veliko potovala sama, zato bi, kljub temu, da je bila ta tema mladim vbijana v glavo že neštetokrat, delila svoje izkušnje, kako narediti zabavo bolj varno.

Vedno skupaj

To pravilo velja za vse, še posebej pa za mlada dekleta, ki so izpostavljena največjemu tveganju. Na zabave in festivale pojdite v skupini po več ljudi, vedno pa naj bosta skupaj vsaj dve osebi. Prav tako je biti v skupini koristno, če ti da nekdo kaj v pijačo ali je nekdo preveč vztrajen in predstavlja nevarnost, saj takšne osebe po navadi odnehajo, ko vidijo večjo skupino ljudi. Ali pa prijatelji vidijo, da je nekaj narobe in ti pomagajo poiskati pomoč. Sama sem na zabave vedno hodila v skupini v kateri so bili tudi kakšni fantje, ki so lahko priskočili na pomoč, če pa smo šle s puncami same, smo se vedno držale skupaj.

Droge in alkohol

Ne bom kot stara babica in mladim govorila naj ne pijejo alkohola in ne jemljejo drog, saj vem da bom pri večini naletela na gluha ušesa (kot so moji starši pri meni). Še vedno pa se lahko držiš pravil, ki bodo tvoj večer naredila varnejši. Tu je nekaj pravil ki se jih držimo s prijateljicami.

Več informacij lahko poiščete na spletnem mestu DrogArt-a.

Pokliči

Meni je mama vedno govorila, da raje pride po mene ob 4. uri zjutraj, kot da se vozim z nekom, ki je pijan. In imela je prav. Če nimaš prevoza domov, oziroma je žurka zate preveč, pokliči nekoga, ki ima avto in ki mu zaupaš, da te pride iskat. Če je tvoj voznik pil alkohol ali če ti ljudje na zabavi ne ugajajo, je bolje tvegati par grdih pogledov od osebe, ki je morala ponoči vstati, kot tvegati svojo varnost.


Prispevek odraža mnenje in osebne izkušnje dopisnice. Uredništvo spletnega mesta mlad.si ne spobuja pitja alkohola in uživanja drog, temveč mlade podpira pri odgovornem ravnanju na zabavah in festivalih.