Aktivno državljanstvo

Krog hrane, dogodek Zavoda BOB na LivadaLAB

28. 6. 2024 avtor: Zavod BOB
grafika dogodka

Dogodek Krog hrane so aprila ob Evropskem tednu mladih izvedli mladi domači in mednarodni (ESC) prostovoljci Zavoda BOB. Program je potekal na LivadaLAB, urbani zeleni površini ob reki Ljubljanici. Že leta Zavod Bob skupaj s skupino prostovoljcev upravlja to spletno mesto in poskuša ustvariti živahno zeleno skupnost. Dogodek Krog hrane se je – kot že ime pove – osredotočal na življenjski cikel hrane in ker v organizacijski skupini niso vsi govorili slovensko prostovoljci, smo dogodek izvedli v angleškem jeziku, na katerega smo povabili tudi mednarodne študente in mlade v Ljubljani.

Delavnico smo razdelili na 3 postaje: kako pridelati, uporabiti in kompostirati hrano. Tako so udeleženci lahko sledili celotnemu krogu življenjskega cikla hrane s posebnim poudarkom na lokalnih rastlinah in sortah. Ustvarili smo tudi manjše skupine udeležencev, kar nam je omogočilo, da smo zagotovili bolj interaktivno in praktično učno okolje.

Vsi udeleženci so uporabljali praktični pristop namesto teoretičnega, tako da so lahko udeleženci dejansko preizkusili veščine, kot so sajenje sadik, načrtovanje vrta, gradnja različnih plasti komposta in iskanje divjih zelišč po zelenih površinah. Za zaključek aktivnosti s skupnostno izkušnjo smo imeli vsi skupaj piknik, pripravljen samo iz lokalnih sestavin.

S tem dogodkom je bil naš glavni cilj deliti osnovna znanja in informacije, ki jih ljudje potrebujejo, da vidijo, koliko lahko vplivajo na vpliv hrane, ki jo uživajo, na okolje. Prav tako smo poskušali opolnomočiti udeležence za nekaj sprememb v svojih prehranjevalnih navadah in navadah pri ravnanju z odpadno hrano. Ker nam ni treba biti strokovnjak na področju trajnosti, da malo bolj poskrbimo za svojo okolico. Prvi koraki so mogoči brez posedovanja vrtnarskih rokavic ali celo vrta. Dogodek Krog hrane je osvetlil idejo, da je vse odvisno od naše miselnosti.

Udeležence smo seznanili tudi, kako lahko po dogodku ostanejo v stiku z Zavodom BOB in LivadaLAB. Na splošno se v LivadaLAB ukvarjamo z vrtnarjenjem, vzdrževanjem zelenih površin, gradimo lesene konstrukcije za mimoidoče ljudi, izvajamo delavnice in tudi ohranjamo en del lokacije v naravni divji obliki. V našem vrtu sledimo načelom permakulture in metodi skupnostnega vrtnarjenja, zato smo vedno veseli novincev in ljudi, ki jih zanimajo nasveti in triki, kako pridelati čisto svojo hrano.

Če želite izvedeti več o našem delu, se udeležiti našega programa ali se pridružiti naši vrtnarski ekipi, nas spremljajte na družbenih omrežjih ali nam pišite na info@zavod-bob.si.

logotip

*Objava odraža samo sporočilo avtorja. Evropska komisija ni odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih vsebuje objava.

#ProstovoljstvoNaBobu #VolunteeringAtBob.