Športni robotki v MC Krško

2
06 mar2018
165

KRŠKO – V soboto 3.3.2018 smo v Mladinskem centru Krško, pripravili Makeblock delavnico programiranje mobilnega robota mBot. Pod vodstvom mentorice Rosane Černelič iz podjetja PSE poslovne komunikacije d.o.o. se je zbralo 8 mladih radovednežev starih od 9 do 14 let, ki so si želeli pridobiti nova znanja in se naučiti kako upravljati s mBot robotki. Na delavnici so najprej spoznali kaj je mobilni robot, spoznali njegove sestavne komponente in matično ploščo mCore ter njene elektronske komponente. Pridobili so znanje kako delujejo LED svetila in piskač ter ultrazvočni, linijski in zvočni senzorji ter se naučili kako jih programirati, kar je prepotrebno za delovanje in upravljanje mBot robotka.

Po pridobljenem znanju o njihovem robotku so ga sestavili v različne oblike, kot so škorpijon, lovilec svetlobe in inteligentna deska. Ko so končali z osnovnimi zadevami, so se odpravili k bolj zahtevnim nalogam. Izdelali so program s katerimi so nato vodili njihove mBot robotke k igranju nogometa in glasno navijali za svoje robotke, da bi dosegli zmagoviti gol, vendar na koncu bili vsi zadovoljni ne glede na rezultat robotske nogometne tekme. Po končani napeti nogometni tekmi so se mladi nadobudneži, odpravili na novo robotsko dogodivščino, kjer je robotek z njihovo pomočjo dirkal po pravi dirkalni podlagi, v stilu najboljših voznikov formule 1. Glede na to, da so bili zelo pridni jim je za konec še uspelo sprogramirati robotka, da je izvajal zelo zahtevne plesne gibe, skoraj tako dobro kot udeleženci.
Ko se je konec delavnice bližal h koncu so bili veseli, ker so osvojili nova znanja, po drugi strani pa so si njihovi možgančki želeli še kar naprej ustvarjati z robotki. Po končani delavnici so si z novimi znanji okrepili možgančke in z navdušenjem nad naučenim odpravili domov ter v pričakovanju nove delavnice. V MC Krško pa upamo, da smo uspeli pritegniti naše udeležence k temu, da dobimo nove nadobudne bodoče znanstvenike.

Matic Plankar

Vir in foto: Mladinski center Krško

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Novice

Sorodni članki

Avtorji