Svetovni dan miru 1. januar

carefree-2280933_960_720
05 jan2018
278

LJUBLJANA – V ponedeljek, 1. januarja 2018, smo obeležili svetovni dan miru, ki ga je pred 50 leti razglasila Rimokatoliška cerkev.

Ob tej priložnosti smo na uredništvu mlad.si za komentar prosili tudi Mirovni inštitut: “Živimo v času, v katerem je manj vojaških konfliktov kot v preteklosti. Obdobje po 2. svetovni vojni do preloma tisočletja, je bilo najmirnejše odkar se zbirajo podatki o konfliktih. To še zlasti velja za Evropo, saj v stoletjih pred tem ni bilo obdobja, ko se evropske države med seboj ne bi bojevale. Tudi število smrtnih žrtev, ki jih povzročijo vojne, se zmanjšuje.

Skoraj so izginile meddržavne vojne, tiste vojne, ki še divjajo so bodisi državljanske ali pa državljanske s tujo intervencijo. Kljub temu je na področju miru mogoče narediti še več. Eno največjih groženj za mir predstavlja širitev jedrskega orožja, ki smo mu priča ter grožnje z njegovo uporabo. Zato imata letošnji sprejem konvencije o prepovedi tega orožja in pa Nobelova nagrada za mir, ki jo je prejela organizacija ICAN, še toliko večji pomen. Slovenija se podpisu konvencije še ni pridružila, k temu pa jo želimo spodbuditi tudi s posebno peticijo.” Neža Kogovšek Šalamon

ad7aae1b69c0e1379b345fb409a9c8d61119cab0

Vir: uredništvo mlad.si

Vir:  Mirovni inštitut

Foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji