Šivanje ponovno v modi S šiviljskimi veščinami lahko sprostimo našo ustvarjalno energijo

65447694_tecaj-sivanja (1)
10 nov2017
257

KOPER – Mladi se ponovno zanimajo za ročne spretnosti. Ali ni “kul” sešiti čisto svoj izdelek? In ga nato še nositi na sebi? Ste si kdaj želeli sešiti unikaten izdelek? S šiviljskimi veščinami lahko sprostimo našo ustvarjalno energijo in zaživimo v vsej svoji luči.

V torek, 24. oktobra so razmetane mize udeleženk tečaja privlačile pozornost novinarke Radia Koper, ki je bila na tečaju prisotna z namenom izdelave radijske reportaže. Tjaša Lotrič je zapisala: “Šivalni stroji, škarje, sukanci, blago, gumbi, zadrge. Vse to je bilo na mizah v enem izmed prostorov koprskega Središča Rotunda, kjer se v popoldanskih urah tedensko srečujejo udeleženke tečaja šivanja in krojenja.” Tistega popoldneva so se udeleženke pripravljale na šivanje žepa, ki so ga kasneje prišile na blago. S pomočjo kartončka so sprva izrezale kvadrat, z zlikanim kosom blaga pa so z mentorico Polono Jan začele z ustvarjanjem pred šivalnim strojem.

V Središču Rotunda je veliko zanimanja za tečaj šivanja in krojenja, ravno med mladimi. Udeleženke se na tečaju spoznajo s šivalnim strojem in vrstami šivov, učijo se še robljenja, krpanja in drugega. Končni izdelki so po izbiri oblačilo oz. modni dodatek: peresnica, majhna torbica, prevleka za vzglavnik in drugo. Mentorica tečaja šivanja in krojenja pravi: “Imamo tako, zelo šolski sistem. To, kar jaz povem, pokažem, gledajo in potem same ponovijo. Potem hodim od ene do druge in jih popravim.” V nadaljevalnem modulu punce šivajo že majice, krila, hlače, otroška oblačila in še več. Udeleženke najprej odvzamejo telesne mere, sledi priprava in preris kroja, polaganje kroja na blago, šivanje, pomerjanje in na koncu še prilagajanje. Udeleženke se prepustijo ustvarjalnosti in domišljiji.

Če vas podrobneje zanima kaj se dogaja na tečaju šivanja lahko prisluhnete reportaži TUKAJ.

Tanja Derin

Vir in foto: Tjaša Lotrič, Središče Rotunda

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Novice

Sorodni članki

Avtorji