S starim papirjem do samostojne poti Tim Bučar zbira star papir za nakup tovornega kolesa.

17814354_1815655428696353_3599160516762013712_o
27 sep2017
1,145

LJUBLJANA - Tim Bučar ni običajen mladostnik- je aktiven prostovoljec, strasten športnik, fotograf, pek in fant, ki se je rodil z redko genetsko boleznijo, apertovim sindorom. Na uredništvu mlad.si smo 25- letnika, ki ga najpogosteje srečujemo, ko s svojim kolesom šviga po ljubljanskih ulicah in na mladinskih festivalih obiskovalce razveseljuje  s peko palačink, prosili za intervju, v katerem nam je Tim Bučar zaupal, kako je bolezen vplivala na njegovov življenje in kako se s projektom zbiranja starega papirja, Tim pripravlja na prihodnost.

Redka genetska bolezen, ki se pojavi pri enem med 50.000 do 100.000 rojenih otrok.

Tim Bučar se je rodil z redko gensko boleznijo, apertovim sindromom. Do 18 leta je imel za seboj že 15 operacij, saj je to edini način zdravljenja bolezni, ki prizadene razvoj lobanjskih in obraznih kosti. Kljub bolezni Tim pravi, da so ga starši in starejši brat  že od malega spodbujali, da poskuša čim več opravil narediti sam in na ta način postane, kolikor se da samostojen. Vrstnike Tim opisuje kot zelo razumevajoče, ti so namreč znali pristopiti do njega, mu pomagati in kar je najpomembneje, radi so bili v njegovi družbi. Zaradi bolezni Tim danes pri nekaterih vsakdanjih opravilih potrebuje pomoč (ne more si denimo striči nohtov ali temeljito umiti zob, zapeti zadrge, ter veliko drobnih stvari, katere so zdravim ljudem čisto same po sebi umevne….), vendar mu za tovrstna opravila ni nerodno prositi druge.

1026947

Tim Bučar. Foto: Matjaž Rušt.

Aktiven prostovoljec in ljubitelj športa

S prostovoljnim delom se je Tim prvič srečal po končani računalniški šoli. Na spodbudo staršev je obiskal spletno stran prostovoljstvo.org in tako se je začela njegova zgodba o prostovoljstvu. Sam zase pravi, da je bil od nekdaj aktiven in ga je bilo “vedno povsod polno”. Preko programa Pum se je vključil v Zavod Bob, kjer mu je njegova vztrajnost pomagala do zaposlitve na projektu “Marš na trg dela” in različnih drugih projektih, kot tudi vodja Mreže mlada ulica, kjer že vrsto let aktivno sodeluje pri temu projektu. Poleg redne službe pa ga po Ljubljani poznajo tudi kot pridnega dostavljavca hrane za različne gostilne in dostavljavca in promotorja bike smuti kolesa. Poleg aktivnega kolesarjenja, ki mu pomaga tudi pri prevozu smutija na dogodek, pa je Tim tudi  dober  plavalec. Pridno trenira pri športnemu društvu Riba, pod vodstvom trenerke Jane Čander. Izredno rad tudi fotografira, saj se je zaljubil v fotografijo po končanem šolanju, kjer sta ga Matej Pelhan in Jure Kravanja povabila na dvoleten tečaj fotografiranja. Iz tega se je naučil kar nekaj osnov fotografije in dobil tudi  nagrado na natečaju. V prostem času se loti tudi kuhanja in peke, za enkrat nezahtevnih stvari.

Vsak ti lahko ponudi priložnost

O Timovi zrelosti govori tudi njegovo razmišljanje o prihodnosti. Med pogovorom je večkrat poudaril, da se zaveda, da gre velika zasluga staršema, ki sta mu pomagala, da se zaradi svoje bolezni ni nikoli zapiral pred svetom. Kljub temu, da starši Timu še vedno veliko pomagajo, se želi Tim v prihodnosti popolnoma osamosvojiti. Zato se nikoli ne boji vprašati, saj verjame, da obstajata samo dve možnosti odgovora. Mladi Ljubljančan se zaveda, da neformalne izkušnje niso vedno dovolj, vendar kljub temu pravi, da so lahko prav te včasih še bolj cenjene kot tiste iz šolskih klopi.

Podjetniška pot

Doma so ustanovili Zavod za razvoj socialne vključenosti Odprte karte, v okviru katerega Tim na raznih dogodkih predstavlja pripravo smutijev s kolesom in peče palačinke. Gre za zavod, ki mi bo v prihodnosti omogočil zaposlitev. Zavod ima v najemu tudi vrtiček, kjer je Tim v letošnjem letu preizkusil možnost pridelave jagod. V prvem letu so mu dobro obrodile, a žal zaradi zelo sušnega poletja ne tako kot si je želel. S pomočjo staršev izdeluje tudi novoletne voščilnice, letos pa se je lotil izdelati tudi stenski koledar na katerem so slike katere je narisal sam na slikarskih delavnicah pod mentorstvom akademske slikarke.

Zbiranje starega papirja

Z idejo o nakupu tovornega in smuti kolesa je prišel Tim do ideje, da bi denar zbral s starim papirjem. “Gre za dve kolesi. Tovorno kolo, ki bi mu pomagalo pri peki palačink in smuti bike, ki je kolo s posebnim sistemom, saj med poganjanjem kolesa pripravljaš svež smuti”. Vsi, ki bi želeli Timu pomagati, da čim prej doseže svoj cilj lahko odstopite star papir, ali nakažete donacijo na transakcijski račun Zavod za razvoj socialne vključenosti, Odprte karte Kekčeva ulica 22, 1000 Ljubljana  TRR: IBAN SI56 6100 0001 1882 265 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA), lahko pa naročite prevoz kašne manjše stvari, prosite za nakup in prenos stvari, če tega niste več zmožni, saj gre del tega tudi za kolo. Tima lahko kontaktirate na telefonski številki 031 489 207 ali pa mu pošljite sporočilo na e-naslov bucartim@gmail.com.

1026948

Foto: Matjaž Rušt.

Z močno voljo se vse zmore

Mladim bi svetoval naj bodo vztrajni, tudi če niso vedno zadovoljni, kajti vsaka stvar v življenju je izkušnja, ki lahko pride prav.” Tim verjame, da se da tudi v lokalnem okolju povsod marsikaj narediti, samo potrebno je odpreti oči in biti vztrajen.

Vir: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji