Razstava mlade mariborske fotografinje V galeriji Media Nox.

FB_SlepaDeklica_NusaKosar-1 (1)
11 sep2017
246

Maribor 14.09.2017 ob 19:00

MARIBOR – Vabljeni na otvoritev razstave mlade mariborske fotografinje Nuše Košar z naslovom Inflacija časa, ki bo v četrtek, 14. 9. 2017, ob 19. uri. Za glasbo bo tokrat skrbel Pocket Edition trio, jazz skupina slovenskih študentov glasbe v Grazu! Razstavo kurira Petra Čeh.

NUŠA KOŠAR (1989, Maribor)

V raziskovanje svetlobe in prostora se je leta 2008 podala na študij arhitekture na Technische Universität Graz v Avstrijo, kjer je kasneje odkrila svojo strast do fotografije. Študij je nadaljevala na Ortweinschule – Fine Art Photography and Multimedia Art v istem mestu. V fotografiji jo zanimajo predvsem vplivi konteksta na podobo ter igra med optičnimi iluzijami in realnostjo. Njen fotografski jezik je minimalističen in strogo pozicioniran, v svojih delih pa skuša skleniti povezavo med prostorom in fotografijo. Večino njenega dela nastaja v studiu, kjer s svetlobo eksperimentira in analizira fotografske objekte. V letih 2014 in 2015 je v Gradcu sodelovala v blyf – kollektiv, vodila je tudi več kreativnih delavnic v kolektivu Marmota ter imela predavanja o svojem delu. Od leta 2008 živi in ustvarja v Gradcu (Avstrija) kot freelance fotografinja. Je soustanoviteljica MARMOTA kollektiv, ki deluje pod okriljem Kulturamt der Stadt Graz.

Spletna stran

  O RAZSTAVI

 Pričujoča razstava Nuše Košar nastaja iz polemiziranja in tehtanja vloge spomenikov v našem širše lokalnem (regijskem) območju.

Spomeniki s svojo statičnostjo in nepremičnostjo simbolno nakazujejo minule čase, ki pa so se sicer zaradi nečesa ustalili v našem kolektivnem spominu. In v literaturi ter učbenikih. Tako smo se nekaterih imen naučili v šolskih klopeh, njihova kamnita ali bronasta prisotnost pa ostaja kljub temu prezrta. Čemu služijo spomeniki?

Fotografije gledalca sprašujejo, kaj s spomeniki v današnjem času in kako naj stare ideologije, preživete in tiste polemizirane, upravičeno bivajo na naših javnih površinah. Avtorica spomenike dopolnjuje z rekviziti. Z njimi ne zapolnjuje nekakšne vrzeli pač pa jih opremi z družbenokritičnimi komentarji:

“Kar ne sodi skupaj sem postavila v sozvočje. Osebe, ki so se borile za določene cilje, stojijo sedaj tem ciljem naproti, tudi zato, ker je danes situacija drugačna. Pokazati želim današnje stanje in dejstva, ki so se skozi čas spremenila. Kasneje sem temu dodala idejo, da postanejo ti spomeniki še bolj sodobni ali približani nam – tukaj, zdaj in  letos.”

Nekateri izmed njih predstavljajo globalne probleme (Prežihov Voranc), potrošništvo (Alma Karlin), drugi so bolj državotvorno obarvani (Spomenik knezu Koclju) ali vodijo razmišljanje v smeri prihodnosti (Slepa deklica s Ptujske gore).

Mestoma se zdi, da gre za združevanje dveh popolnoma različnih svetov, kjer sta preteklost in sedanjost v popolnem protislovju. Razstava ponuja razmislek o družbi našega časa, o vrednotah, predvsem pa o odnosu do preteklega.

Delo Nuše Košar je v procesu nastajanja postalo performativno dejanje. Na fotografijah namreč ni ničesar dodajala s pomočjo digitalnih orodij, temveč je vse rekvizite postavljala praktično sama, jih stabilizirala in naredila fotografijo. Kljub temu, da je delala razmeroma v poznih večernih ali nočnih urah, se ji je ob delu pridružilo veliko mimoidočih, ki jih je zanimalo kaj počne, ob tem pa so ji povedali še kakšen svoj spomin ali anekdoto o spomeniku. Izbor lokacij je naredila premišljeno; največ spomenikov je posnetih v Mariboru, sledita Ptuj in Celje.

Razstava je del tudi del programa Festivala fotografije Maribor, ki se uradno odpre 23. 9. 2017.

Vir in foto: Mladinski kulturni center Maribor

Dogodek

Dne: 14.09.2017 19:00 ob 19:00
Kraj: Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji