Mladinska izmenjava v Ommnu Petinpetdeset mladih, enajst različnih držav in kultur na mladinski izmenjavi.

b2b1
13 sep2017
324

EVROPA – Petinpetdeset mladih, enajst različnih držav in kultur na mladinski izmenjavi. To so temelji Erasmus+ mladinske izmenjave Back 2 Basics, ki se je odvijala v Ommnu od 27. julija do 11. avgusta.

Mladinske izmenjave so ene izmed možnosti programa Erasmus+, ki s tem daje priložnost mladim, starim med 13 in 30 let, da spoznavajo kulture drug drugega, živijo skupaj in sodelujejo v različnih projektih, po zaslugi odlične mreže organizacij. Izmenjava, v kateri je bil partner Mladinski center IdrijaBack to Basis2 se je osredotočala na razvijane t.i. soft skills oz. socialnih spretnosti, s tehnikami, ki optimizirajo človeska razmerja v privatnih in profesionalnih sferah. Z neformalnim učenjem mlade učijo  kako povzeti iniciativo, reševati probleme  in biti kreativni.

Sodelujoči so se udeleževali delavnic, da bi postati boljši v podjetništvu, komunikaciji in sodelovanju v skupini, kar jih je tudi pripravilo na naslednjo nalogo. Razdeljeni so bili v manjše skupine, katerih cilj je bil, da poskušajo z lokalnimi ljudmi zamenjati npr. kivi za nekaj bolj dragocenega in kasneje za pridobljeno stvar dobiti še nekaj …. Po nekaj urah na ulicah so v domačo bazo prišli z dobrinami vrednejšimi od kivija, za sabo pa pustili tremo, ki je prej nastala ob pristopu do naključnega neznanca in ga prositi za pomoč. Glavna aktivnost je ostala skrita do zadnjega trenutka. Za tri dni so bili v majhnih skupinah s kolesom poslani po neznanih mestih Nizozemske. S seboj so imeli šotore, vendar pa ne mobilnih telefonov, denarja ali hrane. Za obroke in prenočišče so morali poskrbeti s svojimi na novo naučenimi socialnimi veščinami in trkanjem na tuja vrata.

Noči, ki jih niso preživeli na vrtu naključnega nizozemca, so bili nacionalni večeri, v katerih so sodelujoči vsak dan spoznavali druge kulture, kulinariko, plese in pesmi. Idrijsko – Cerkljanska ekipa je ostalim Evropejcem postregla z ocvirkovco in smukavcem. Tako jim je bila dana priložnost spoznati 11 držav in ne zgolj ene same.

Po koncu izmenjave so mladi izpolnili vprašalnik, katerega cilj je bil ugotoviti kako so se nihove socialne veščine spremenile v dveh aktivnih tednih. Ko so morali oceniti napredek pri delu v skupini, samozavesti, vodenju, povezovanju z ljudmi, in javnem nastopanju je večina opazila majhne pozitivne spremembe. Sposobnost prevzeti iniciativo, pristopiti k ljudem in prositi za pomoč pa so sposobnosti pri katerih so mladi opazili velike pozitivne spremembe. Odstotek ljudi, ki so ocenili, da se določena sposobnost ni spremenila nič, ni nikoli presegla 15%. Prav tako so morali razmisliti o tem, katere sposobnosti so se najbolj izboljšale in se jim zdijo najbolj uporabne v zivljenju. Pogosti odgovori so bili večja mera zaupanja vase in v svojo sposobnost soočanja se s problemi ter bolj direktnim pristopom h komuniciranju z ljudmi.

Na izmenjavi smo se naucili uporabljati prava orodja in metode, ki ne bodo spremenila samo vsakodnevnega delovanja posameznikov, marveč tudi odziv na težke situacije in voljnost soočiti se s problemom. Veščine bodo sodelujoči nosili s seboj  v vsakodnevnih pogovorih, intervjujih za službo, pri preizkušanju v podjetništvu in v življenju na splošno.

Sara Kogej, udeleženka izmenjave

Vir in foto: Mladinski center Idrija

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice

Sorodni članki

Avtorji