“Marš na(d) delo!”

Novičke-MARŠ-768x519
12 sep2017
221

LJUBLJANA – V četrtek, 27. julija 2017, je Zavod Bob v sklopu že tretjega Kariernega zaganjalnika organiziral javno razpravo z naslovom Marš na(d) delo!”.

Pripravili smo prostor, kot smo načrtovali – Mladinski center ULCA se je za dobri dve uri odel v kavarniško vzdušje. Male okrogle mizice smo ogrnili z modrimi bombažnimi prti. Komaj smo čakali, da pridejo mafini in bravniji – slaščice, ki so nosile osrednjo vlogo v javni razpravi. A o tem malo kasneje.

Tudi zunaj smo postavili dve mizici ter članke o brezposelnosti mladih, o statistikah, kaj se je dogajalo, in o projekcijah, kaj naj bi se na tem področju še zgodilo. Mimoidoče smo osveščali o tematikah ter jih informirali o projektu Marš na(d) trg dela, ki ga izvajajo mladinske delavke na Zavodu Bob.
Bližala se je ura pričetka in kar na enkrat se je Mladinski center ULCA začel polniti. Za goste smo pripravili domač ledeni čaj, skuhan iz zelišč, ki rastejo na Livadi, za katero skrbi projekt LivadaLAB. Zavod Bob je znan po medprojektni podpori in tokrat ni bilo nič drugače. Tudi kavo smo pripravili, za vsakega od obiskovalcev in obiskovalk pa je bila na voljo tudi voda.
Prvi pozdrav je opravila Metka, mladinska delavka v MC ULCA, ki je povedala par besed o prostoru, v katerem se nahajamo. Na javni razpravi ni manjkal niti strokovni sodelavec projekta Marš na(d) trg dela, Matjaž Vodeb, ki je hkrati tudi v. d. direktorja Zavoda Bob. Trenutek kasneje smo javno razpravo pričele izvajalke projekta z uvodnim pozdravom in pregledom poteka javne razprave. Razkrile so tudi svoja pričakovanja do množice, ki se je zbrala v “impro kavarni“.
Sprva smo si za uvod pogledali odlomek videoposnetka okrogle mize Skozi oči prekariata. Ta nas je popeljal v polje brezposelnosti mladih, prekarnega dela in nevarnosti, ki ga le-ta prinaša. Po videoodlomku so sledila natančnejša navodila. Navodilom so sledile tudi slaščice, ki pa vendarle niso bile samo to. V vsakem kosu sladkega je bila zapičena lesena palčka, na njej pa listek z vprašanjem. Udeležence omizij smo prosili, da si izberejo vprašanje iz (v največ primerih že pojedene) sladice, in da o njem diskutirajo. Za to smo si vzeli slabo uro časa. Nato so udeleženci omizij predstavili svoje diskusije in sklepe, ugotovitve in točke razhajanj. Moderiranje tega dela so ponovno prevzele v roke izvajalke projekta, ki so tik pred koncem naredile še povzetek ugotovljenega. Po javni diskusiji je v kavarniškem vzdušju potekalo še kratko druženje, nato pa smo tako udeleženci, kot tudi izvajalke pospravili stole in mize ter prostor vrnili v prvotno stanje. Z vedenjem, da pravzaprav nikoli več ne bo enako. Želeli bi si več takšnih dogodkov.
Izvajalke in ostali sodelujoči smo si, ko se je “ozračje po javni diskusiji malo ohladilo in prespalo“, vzeli čas, da smo pogledali nazaj na potek priprav in izvedbe celotnega dogodka in ugotovili, da je bil uspešen. Veselimo se novih idej za teme za takšne in podobne dogodke. Saj ta zagotovo ni bil zadnji!

Marš nad delo utrinek

“Marš na(d) trg dela” je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada.

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji