O IMPLEMENTACIJI AGENDE 2030

20157810_10154539399215706_8742554771176914210_o
02 avg2017
574

EVROPA – Slovenija je kot ena izmed 44 držav članic OZN na visokem političnem vrhu za trajnostni razvoj predstavila nacionalno poročilo o doseganju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030. Kot ena izmed redkih držav je skozi celoten proces priprave in predstavitve poročila vključevala zunanje partnerje. Ministrici Alenki Smerkolj so se ob predstavitvi poročila pridružili še poslanec Državnega zbora RS Kamal Izidor Shaker, direktor platforme SLOGA Albin Keuc, predstavnik nevladnega sektorja, in slovenska mladinska delegatka pri OZN Sabina Carli, predstavnica mladih in Mladinskega sveta Slovenije.

Mladinska delegatka pri OZN in Mladinski svet Slovenije sta bila v poročanje na mednarodni ravni vključena že tekom priprave poročila, pri čemer sta pripravila posebno poročilo o mladih in ciljih trajnostnega razvoja v Sloveniji, ki je objavljeno na 62. strani poročila Slovenije o implementaciji Agende 2030 za trajnostni razvoj. V poročilu so upoštevali izhodišča, ki so jih mladi prispevali v sklopu širše spletne raziskave na temo ciljev trajnostnega razvoja letos pomladi. Poročilo zajema pregled tako ključnih izzivov kot tudi prednosti mladih v Sloveniji, predvsem pa vloge, ki jo mladi kot eni izmed ključnih nosilcev družbenih sprememb, prevzemajo nase v navezavi na vizijo Agende 2030.

Slovenija je predstavitev izvajala v zadnjem sklopu v sredo, 19. julija. Uradni predstavitvi države so sledila vprašanja držav članic in predstavnikov skupin civilne družbe, vezana predvsem na mlade in zagotavljanje njihove boljše prihodnosti. Ministrica je zato predala besedo predstavnici mladih, mladinski delegatki pri OZN, Sabini Carli. S svojim govorom, kjer je izpostavila, da država, ki ne prepozna potreb in aspiracij mladih skozi svoje razvojne politike, dolgoročno izgublja, je požela aplavz celotne dvorane. Poudarila je tudi nujnost odprtega in transparentnega dialoga političnih odločevalcev z mladimi, starejšimi ter vsemi marginaliziranimi skupinami pri pripravi razvojnih politiki in programov. “Izzivi, s katerimi se soočajo mladi, ne smejo biti razlog za njihovo neukrepanje. Mladi ne morejo le tiho čakati na spremembe, temveč jih morajo sooustvarjati” je dodala. Izpostavila je pomen učenje, deljenje znanj in izkušenj ter aktivno participacijo. Na koncu je predstavnike držav članic pozvala, da so tudi sami odgovorni za to, koliko bo glas mladih slišan.

V sklopu visokega političnega foruma za trajnostni razvoj so na Mladinskem svetu Slovenije pripravili tudi skupno izjavo z Evropskim mladinskim forumom, ki poziva Vlado Republike Slovenije k nadaljevanju dobre prakse vključevanja mladinskega sektorja in poudarja pomen naslavljanja najbolj perečih izzivov mladih v Sloveniji, kot so strukturna brezposelnost, grožnje dostojnemu delu, tveganje revščine za najbolj ranljive skupine ter zapoznel prehod mladih v odraslost in polno avtonomija. Skupno izjavo lahko preberete tukaj.

Nagovor mladinske delegatke pri OZN, Sabine Carli:

Vir: uredništvo mlad.si, povzeto po MSS

Foto: MSS

 

 

 

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Mednarodno

Sorodni članki

Avtorji