Mladinska izmenjava na Siciliji

DSC_25_b
10 avg2017
379

CELJE – Te zanimajo informacije o izmenjavah Celjskega mladinskega centra iz prve roke? Predstavljamo ti nekaj vtisov ene izmed udeleženk izmenjave na Siciliji, ki je potekala v juliju. Preberi si kaj je Tinkara zapisala o svojih doživetjih in izkušnjah v sklopu mladinske izmenjave!

DSC_32_b

Mladinska izmenjava na Siciliji.

 

“Na Sicilijo sem se odpravila s svojima zelo dobrima prijateljicama, zato sem se že pred odhodom zelo veselila te izmenjave. Na poti do letališča sem bila zelo vznemirjena, zato sem v kombiju spala je kratek čas, kljub temu, da je bila to nočna vožnja do letališča v Italiji. V glavno mesto Sicilije – Palermo smo prispele v opoldanskem času in ravno takrat je na ulicah potekala tržna prodaja. Takoj smo opazile razliko, v Palermu so takšne tržnice namreč veliko večje in veliko bolj obiskane v primerjavi s slovenskimi. Zmotila pa nas je tudi ta razlika, da je Sicilija zelo umazana, tega vsekakor nismo vajene saj prihajamo iz zelo čiste države. Nato smo končno našle naš samostan, v katerem smo bile različno razdeljene po sobah, sama sem kasneje dobila sostanovalki iz Romunije in Malte. V popoldanskih urah pa sta prispela še Maja in Luka iz Slovenije, s katerima se prej nismo poznali. Naslednji dan smo spoznale še preostale udeležence iz Madžarske, Malte, Romunije, Grčije in Italije in pričeli smo z delavnicami na temo Emocije. Zelo hitro smo se začeli spoznavati in vedno bolje smo sodelovali med seboj. Drugi dan smo imeli medkulturni večer na katerem smo spoznavali kulturo in tradicije drugih držav, hkrati pa smo se družili in zabavali. V drugem delu tedna smo imeli tudi likovne delavnice, prav tako na temo čustev. Pri vseh dejavnostih smo spoznali, kako pomembno je sodelovanje. Vsak dan smo se naučili veliko novega na sproščen način, imeli pa smo tudi veliko prostega časa, ki smo ga porabili za druženje in raziskovanje Palerma. Seveda pa smo se nekajkrat z avtobusom odpravili na peščeno plažo. Voda je bila čudovita, ravno prav topla in zelo slana. Na plaži je bilo ogromno ljudi, ki so prav tako bili željni vročih sončnih žarkov in ohladitve v morju. Ravno v času naše izmenjave je v mestu potekal največji Sicilijanski festival – Santa Rosalia, zato smo se ob večerih večkrat sprehodili po ulicah med množico ljudi. Sama sem si med večernim pohajkovanjem najraje privoščila božanski sladoled.

DSC_30_b

Mladinska izmenjava na Siciliji.

 Predzadnji dan skupnega druženja smo imeli prost in izkoristili smo ga za ogled čudovitega mesteca ČEFALU, kjer smo poleg ogleda po mestu uživali na plaži in se nastavljali ogromnim valovom, zato adrenalina res ni manjkalo. Naša izmenjava se je počasi iztekala, zadnji dan smo v dopoldanskih urah naredili evalvacijo in ugotovili smo, da je za večino bila to zelo pozitivna izkušnja, ki nam je prinesla veliko novega znanja in veliko novih prijateljev. Popoldanski čas pa smo izkoristili za zadnje trenutke skupnega druženja. Bilo nam je hudo, ker smo vedeli, da se bomo počasi morali posloviti, prva skupina iz Madžarske je namreč odpotovala že ponoči, ostali smo še zadnjič prespali v samostanu in se nato naslednje jutro pripravili na odhod. Slovo je bilo nabito s čustvi, kljub temu da bi z veseljem podaljšala izmenjavo za kak dan pa sem neverjetno hvaležna za celih 8 dni, ki smo jih preživeli skupaj in prepričana sem, da se bomo z nekaterimi že kmalu spet srečali.

DSC_33_b

Skupinska fotografija.

 

Jaz, Tamara in Eva smo imele let šele zvečer, zato smo dan izkoristile še za zadnje raziskovanje mesta in seveda nakupe. Nato pa ARRIVEDERCI SICILIA. Čakal nas je nočni let in vožnja do doma, kamor sem prispela v zgodnjih jutranjih urah utrujena, a polna novih spominov.”

Tinkara Lipovšek

Vir in foto: Celjski mladinski center

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno

Sorodni članki

Avtorji