Mladinska izmenjava Mladi skupaj uspešno zaključena Uspešno zaključena.

Skupinska fotografija
10 avg2017
472

NOVO MESTO – Uspešno smo zaključili mladinsko izmenjavo Mladi skupaj, ki jo je letos v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto organiziralo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

43 udeležencev, starih med 14 -18 let ter 11 voditeljev iz 8 držav in 9 partnerskih mest, mesto Bűhl (Nemčija), občina Mattsee (Avstrija), občina Mairie de Villefranche (Francija), mesto Schkeuditz (Nemčija), občina Cantu (Italija), občina Vilafranca del Penedes (Španija), mesto Calarasi (Moldavija), občina Oslavany (Češka) in Mestna občina Novo mesto v partnerstvu z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, je v tednu med 28. 7.- 4. 8. 2017 spoznavalo druge kulture, izkusilo doživetja gostov, ki so jim iz prve roke v okviru Žive knjižnice in projekta Sharing is caring predstavili svoje življenjske zgodbe, spoznavali so človekove pravice in njihove kršitve ter jih skozi igranje vlog in delavnice človekovih pravic tudi predstavili. Pripravili pa so se sporočilo za javnost in predstavitve aktivnosti celotne izmenjave.

Ker pa smo želeli združiti prijetno s koristnim, smo mladim pokazali tudi lepote Dolenjske, med drugim: pohod na Trško Goro, kopanje v Šmarjeških Toplicah, obisk Kostanjeviške jame, Dolenjski muzej in odkrivanje znamenitosti Novega mesta. Nekateri so prvič jezdili na konju in tudi na “valovih” reke Krke (Sup, kajak), odplesali svojo prvo plesno koreografijo ter na ustvarjalnih delavnicah izdelali svoje vrečke s potiski, lovilce sanj in obeske za ključe.

Tako se udeleženci izmenjave domov vračajo s kopico novih prijateljev, novimi kompetencami, poznavanjem posledic begunske krize in človekovih pravic, sprejemanjem različnosti in enakopravnosti ter novimi znanji, ki jim bodo prišla še kako prav.
Mladinska izmenjava je letos financirana v okviru programa Erasmus+ Mladi v akciji (Ključni ukrep 1 – Učna mobilnost posameznikov – Mladinska izmenjava) in s strani Mestne občine Novo mesto.

Vsebina objave Youto 2017 odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava 2017 vsebuje.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice

Sorodni članki

Avtorji